Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ordu, Ceren Özdemir’in yasını tutuyor: “Çok büyük bir travmayı hâlâ yaşıyoruz”

Haber: Dilek Şen & Caner Polat

Ordu’nun Altınordu ilçesinde 3 Aralık’ta katledilen üniversitesi öğrencisi ve balerin Ceren Özdemir’in (20) ardından kentte yas var. Ceren’in evine taziye ziyaretleri sürüyor, ailesi ise bitkin. Kentte yaşayan kadınlar tedirgin. Yurttaşlar, “Ceren Özdemir cinayeti önlenebilirdi” diyor.

Ordu’da konuştuğumuz hemen her yurttaş, katil zanlısı Özgür Arduç’u (35) çocukluğundan beri tanıdığını söyledi. Arduç’un 1 Aralık’tan, Ceren’i katlettiği 3 Aralık’a kadar kentte dolaştığını, pek çok dükkâna çeşitli nedenlerle girdiğini ve kimilerinde para ödememek için tehditkâr davrandığını hatırlatan yurttaşlar, cinayette açık bir ihmal olduğunu düşündüklerini vurguladı. Ordulular, Arduç’un ifadesinin gerçekleri yansıtmadığını da öne sürdü.

Katil zanlısı Özgür Arduç’un cinayetten bir gün önce gidip limonata ve poğaça yediği pastanenin işletmecisi Mehmet Kanber, “Olaydan sonra resmini gördüğümde dedim ki: bu, buraya gelen kişi. Fotoğrafları medyada paylaşılsaydı teşhis edilebilirdi” dedi.

Faili cinayetten önce görenlerden biri de av malzemeleri dükkânı işleten Rafet Yeşilyurt’tu. Yeşilyurt, dükkânında Arduç’la arasında geçen konuşmayı şöyle anlattı: “Müşteri gibi geldi. ‘Zıpkın bakıyorum, ama şimdi almak istemiyorum. Bir yere gideceğim, dönüşte almak istiyorum’ dedi. Ben de ‘Almak istemiyorsan neden bakıyorsun?’ dedim.”

Arduç’un bir gece konakladığı Vegas Otel ise, o gün görevli olan resepsiyon görevlisinin artık orada çalışmadığını öne sürdü. Yurttaşların, “En büyük ihmal onların” diyerek işaret ettiği yer de tam burası. Firar ettiği günün gecesinde otelde kimlik göstermeden kaldığı belirtilen Arduç’un, “Buranın valisi de savcısı da polisi de benim” dediği aktarıldı.

Kentte yaşayan kadınlar, şimdiye dek kendilerini güvende hissettikleri Ordu sokaklarında Ceren katledildiğinden beri tedirgin yürüdüklerini söyledi. Ceren için dün kent merkezindeki cemevinde düzenlenen anmada da en çok kadınlar vardı. Ağladılar, ağıtlar yaktılar; öfkeliydiler. Anmaya Ceren’in Ordu Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nden sınıf arkadaşları da katıldı. Ceren için çalıp söylediler, onu çok sevdiği sahnede andılar.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, “Çok duygusal bir travmayı hâlâ yaşıyoruz” dedi. Güler, dünkü belediye meclisi toplantında Köprübaşı’ndaki meydana Ceren’in adının verildiği söyledi.

Gülyalı Belediye Başkanı Ulaş Tepe de yönettiği ilçede bir çocuk parkına Ceren’in adını vereceklerini belirtti: “Asıl görevimiz, Cerenler’i yaşatabilmek. Belli ışıklandırmaları yapmamız lazım. Ama takdir edersiniz ki, çok fazla güvenlik görevlisinin olduğu şehir, çok güvenli anlamına gelmiyor. Sorun sadece Ordu’nun değil, Türkiye’nin bir sorunu.”

“Bu cinayet devletin tedbirsizliğinden kaynaklandı”

CHP Ordu İl Başkanı Yusuf Furtun, “Bu insanın iki üç gün aramızda dolaşması ve bununla ilgili hiçbir tedbirin alınmaması bizi gerçekten kahretti. Bizim tek derdimiz, bu katilin gerekli cezayı alması. Ceren Özdemir’in adının bir sahnede yaşatılması en büyük arzumuz” diye konuştu.

CHP Altınordu İlçe Başkanı Yelda Dalak da kadınların tedirginliğini şöyle anlattı: “O saatlerde ben de sokaklardaydım. Katil aramızda gezmiş. Aklıma geldikçe tüylerim ürperiyor. Tamamen devletimizin tedbirsizliğinden kaynaklanıyor bu cinayet. Valilik de bu konuda ihmalkâr. Ama bizim esnaflarımız çok duyarlı. Güvenlik kamerası olmayanlar, güvenlik kamerası takıyorlar dükkânlarına.”

Ceren’in okuduğu Ordu Üniversitesi Rektörlüğü’nden yetkililer, Rektör Prof. Dr. Ali Akdoğan’ın Malatya’da dün düzenlenen Rektörler Çalıştayı’na katıldığı için kentte olmadığını söyleyip konuya ilişkin bir demeç vermek istemediklerini belirtti. Kampüs içinde çekim yapmamıza da izin verilmedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.