Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İki işçinin elektrik akımına kapılıp ölmesi protestoları tetikledi: McDonald’s, Peru’daki tüm şubelerini iki günlüğüne kapatma kararı aldı

ABD merkezli fast food zinciri McDonald’s, Peru’daki iki çalışanının kötü çalışma koşulları ve işyeri güvenliği konusundaki sıkıntılar nedeniyle hayatını kaybetmesi üzerine ülkedeki tüm şubelerini iki gün boyunca kapatma kararı aldı. Kararda, yaşanan ölümler sonrası Peru’nun birçok yerinde yapılan protesto eylemlerinin etkili olduğu belirtiliyor.

Peru’nun başkenti Lima’daki bir McDonald’s’ta çalışan iki işçinin elektrik akımına kapılıp ölmesi sonrası Peru’da öfke dinmiyor. Çalışanlar sadece McDonald’s’taki değil, bir bütün olarak çalışma yerlerindeki kötü koşulları protesto ediyor. Protestolara katılanlar işyerlerindeki koşulların sömürücü ve tehlikeli olduğunu düşünüyor.

McDonald’s çalışanı 19 yaşındaki Alexandra Porras ve 18 yaşındaki erkek arkadaşı Gabriel Campos, geçen pazar günü Lima’nın Pueblo Libre semtindeki bir McDonald’s şubesinin mutfağında temizlik yaparken elektrik akımına kapılarak hayatlarını kaybetti. Savcılık ise bu olayla ilgili bir soruşturma açtığını bildirdi.

Polis soruşturmasının detaylarına göre, Porras mutfakta içeçeklerin verildiği makineyi kaldırırken elektrik akımına kapıldı. Campos da Porras’a yardımcı olmaya çalışırken çarpıldı. Soruşturmanın paylaşılan ilk bilgilerine göre, ambulans olay yerine ulaştığında her iki çalışan da hayatını kaybetmişti.

Hayatını kaybeden çiftin, üniversitede okuyabilmek için para biriktirdiği ve bu yüzden McDonald’s’da çalıştığı öğrenildi.

Olayın ardından özellikle genç çalışanlar, başkent Lima başta olmak üzere pek çok yerde Peru’daki esnek ve güvensiz çalışma koşullarını protesto etmek için sokağa çıktı. Ülkenin resmi istatistik kurumuna göre, Peru’da çalışanların yüzde 70’i denetlenmeyen koşullar altında çalışıyor.

İtfaiyenin içeri girmesine izin verilmedi

McDonald’s’ın Peru’daki işletme haklarına sahip olan Arcos Dorados şirketi ise soruşturmaya tam katkı vereceğini açıklarken, iki gün boyunca ülkedeki bütün şubelerini kapatma kararı aldı. Şirketin avukatı kamu kurumlarıyla her türlü işbirliğine açık olduklarını sözlerine ekledi. Ancak olayın yaşandığı gün olay yerine gelen itfaiye ve belediye ekipleri, restorana alınmadıklarını ve sürecin geciktirildiğinin altını çizdi.

Porras’ın annesi yerel televizyonlara yaptığı açıklamada kızının işyerindeki çalışma koşullarından şikayet ettiğini söyledi. Jhoana Inga, kızının yeterli ekipman olmadan temizlik yapmaya ve 12 saat çalışmaya zorlandığını belirtti.

Peru’nun işyeri güvenliği ajansı Sunafil ise ölümlerin yaşandığı şubenin 30 gün boyunca denetleceğini ve bunun sonunda cezai işlemlerin başlatılacağını açıkladı. Ancak eski Çalışma Bakanı Christian Sanchez, işyerinin sorumluluğun anlaşılması için 30 güne ihtiyaç olmadığına dikkat çekerek Sanchez “Mesai saatleri içerisinde işyerinde gerçekleşen bu durum, açık olarak bir işyeri kazasıdır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.