Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’de “okuyorum” diyenlerin sayısı arttı: Sosyal medyayı aktif kullananlar daha çok kitap okuyor

Türkiye Yayıncılar Birliği öncülüğünde hayata geçirilen OKUYAY Platformu’nun (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu) tanıtım ve basın toplantısı, 17 Aralık Salı günü Yapı Kredi Kültür Sanat Loca’da gerçekleştirildi.

Toplantıda, KONDA Araştırma ve Danışmanlık tarafından proje kapsamında yürütülen Türkiye Okuma Kültürü Araştırması 2019’un raporu da kamuoyuyla paylaşıldı. Rapora göre son üç ayda en az bir kitap okuduğunu belirtenlerin oranı son 11 yılda yüzde 30’dan yüzde 64’e çıktı. En çok kitap okuyan kesim ise Twitter kullanıcıları.

OKUYAY Platformu’nun iki oturum halinde gerçekleştirilen tanıtım ve basın toplantısında, bugüne kadar yapılanlar ve bundan sonra yapılacaklar kamuoyuyla paylaşıldı. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’ün açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, TYB Genel Koordinatörü Ebru Şenol proje hakkında detaylı bir bilgilendirme yaptı.

Toplantının ikinci oturumunda ise KONDA’nın analistlerinden Aydın Erdem ve OKUYAY Platformu sektör uzmanı Sevengül Sönmez, Türkiye Okuma Kültürü Araştırması 2019 sonuçlarının detaylı sunumunu katılımcılarla paylaştı.

Rapordaki sonuçlar KONDA’nın önceki araştırmalarıyla karşılaştırıldığında Türkiye’de “Kitap okuyor musunuz?” sorusuna olumlu yanıt verenlerin sayısının arttığı görülüyor. Araştırma şirketinin 2008’de yaptığı ankette, katılımcıların yüzde 70’i net bir şekilde kitap okumadığını belirtirken, yeni araştırmada bu oran yüzde 36’ya düşmüş durumda. Son üç ayda en az bir kitap okuduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 30’dan yüzde 64’e çıkmış.

Türkiye’nin üç ayda ortalama 2,7 kitap okuduğunu ve bu sayının “Okuyanlar” kümesinde 4,2’ye kadar çıktığını gösteren araştırma, aynı zamanda, “Okuyabilir” olarak belirlenen kümenin de azımsanmayacak oranda olduğunu ortaya koyuyor.

OKUYAY Platformu, bu sonucun okuma kültürü açısından olumlu bir gösterge olduğunu, Türkiye toplumunun okumanın önemini benimsediğini, okumanın gelişmesi için yapılması gerekenlerin ne olduğunu anladığını ve bu doğrulara göre hareket etme eğiliminin arttığını belirtiyor.

Okuma kümelerinin sosyal medya kullanımlarının da araştırıldığı rapora göre, en çok kitap okuyanlar Twitter kullanıcıları. Twitter kullanıcılarını Instagram ve Youtube kullanıcıları takip ediyor. Raporda, sosyal medyayı aktif kullananların daha çok kitap okuduğu ortaya çıkıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.