Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Lübnan’da yeni hükümeti kurma görevi eski Eğitim Bakanı Hassan Diab’a verildi, protestolar dinmedi

Lübnan’da protesto gösterilerinin ardından boşalan başbakanlık makamı için yeni isim belli oldu. Cumhurbaşkanı Michel Aoun, hükümeti kurma görevini Beyrut Amerikan Üniversitesi akademisyenlerinden eski Eğitim Bakanı Hassan Diab’a verdi.

Hizbullah ve müttefiklerinin de desteklediği 60 yaşındaki Diab, yaptığı ilk açıklamada, siyasi istikar ve güvenliğin sağlanmasına öncelik vereceklerini söyledi. Ülkenin ekonomik krizden çıkartılmasının da önemli öncelikleri arasında yer aldığını kaydeden Diab, “Bütün girişimlerimiz, güvenin tekrar tesisi ve çöküntüyü durdurmaya odaklanmalı” dedi.

Lübnan’ın yeni başbakanı olmaya hazırlanan Hassan Diab Hizbullah’ın desteğini aldı ama mensubu olduğu Sünni cemaatini temsil eden siyasi partilerin kendisine desteği tam mı, net değil.

1975-1990 yılları arasındaki iç savaştan bu yana en derin ekonomik krizini yaşayan Lübnan’da, 17 Ekim’de internet iletişimine konulan vergiyle tetiklenen kitlesel protestolar Başbakan Saad Hariri’nin istifasına yol açmıştı. Protestocular, teknokratlardan oluşan bağımsız ve küçültülmüş bir hükümet kurulmasını, erken seçime gidilmesini ve yolsuzluğa bulaşan yöneticilerin yargılanmasını istiyor.

2011-2014 yılları arasında, Necib Mikati hükümetinde görev yapmış olan Diab’a sokağın ilk tepkisi pek cesaret verici değildi. Beyrut’un merkezinde toplanan gruplar, popüler bir Noel şarkısını, “Hassan Diab’ı koydukları yerden düşüreceğiz” sözlerini uyarlayarak söylediler.  

Lübnan Anayasası’na göre cumhurbaşkanı istişarelerin ardından, parlamentoyu oluşturan 128 milletvekilinden 65 ve üzerinin desteğini alan ismi hükümeti kurmakla görevlendiriyor. Görevlendirmenin ardından kabinenin oluşturulmasına ilişkin ise bir süre öngörülmüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.