Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’de futbol sahalarındaki ırkçılık vakaları bitmiyor: Son mağdur Antonio Rüdiger

Premier League’deki Londra derbisinde Chelsea deplasmanda Tottenham’ı 2-0 yendi. İlk yarıda biri penaltıdan olmak üzere iki gol atan Chelsea’nin Brezilyalı oyuncusu Willian maçın skorunu belirledi.

Karşılaşmaya gölge düşüren olay ise 61. dakikada yaşandı. Chelsea’nin Alman savunma oyuncusu Antonio Rüdiger, Min Son ile girdiği ikili mücadelenin ardından Son’un sert müdahelesi sonrasında yerde kaldı ve hakem Güney Koreli oyuncuya kırmızı kart gösterdi.

Bu dakikadan sonra ırkçı tezahüratlara maruz kalan Rüdiger, maçın hakemini sahaya bir cisim atılmasının ardından oyunu durdurduğunda uyardı. Maçın ilerleyen bölümlerinde de uyarı amaçlı ikinci ve üçüncü anonslar yapıldı. UEFA’nın “üç adım” protokolüne göre daha önce taraftarlar iki kez anonsa rağmen kötü tezahürata devam ederse, hakem üçüncü anonsu yapmadan oyunu yarıda kesebiliyor.

Maçın ardından Tottenham kulübünden yapılan açıklamada “Chelsea ile oyuncularına yönelik iddialar ile ilgili kapsamlı bir soruşturma yürütüyoruz. Irkçılığın hiçbir türlüsü kabul edilemez ve stadımızda buna tolerans gösterilmeyecek. Olayı son derece ciddiye alıyoruz, herhangi bir suçlunun bulunması durumunda stadyum yasağının da olduğu tüm yaptırım kararlarını alacağız” denildi.

Irkçılığa maruz kalan Antonio Rüdiger ise Twitter’dan yaptığı açıklamada “Bir futbol maçında tekrar ırkçılık görmek gerçekten üzücü. Fakat bunu kamuoyu önünde tartışmak çok önemli. Eğer bunu yapmazsak yaşanan olay birkaç gün içerisinde tekrar unutulacak, her zaman olduğu gibi…Tottenham’ı bir kulüp olarak sorumlu tutmuyorum çünkü biliyorum ki sadece birkaç gerizekalı bundan sorumlu. Geçen saatlerde sosyal medyada birçok Tottenham taraftarından destek mesajı aldım, bunun için onlara çok teşekkür ederim” dedi.

2019 ırkçılık açısından futbolun zirvesinde utanç yılı oldu

Manchester City’nin yıldız ismi Raheem Sterling, Aralık 2018’de Chelsea taraftarlarınca ırkçı tezahürata maruz kaldı. Tespit edilen Chelsea taraftarlarına ömür boyu stadyumlara giriş yasağı verildi. İngiltere Milli Takımı oyuncuları, EURO 2020 elemeleri sırasında bazı maçlarda ırkçı saldırılara maruz kaldı, maçlarda Nazi selamları verildi.

7 Aralık’ta Manchester derbisinde City, United’ı konuk etti. Ettihad Stadı’nda United’lı oyunculara yönelik maymun sesleri çıkaran bir taraftarın videosu sosyal medyada yayılınca taraftar önce tutuklandı, ardından kefalet ile serbest bırakıldı.

İtalya’da, kasım ayında oynanan Verona-Brescia karşılaşmasında Mario Balotelli ırkçı tezahüratlara (maymun sesi) maruz kalmıştı. Ardından topu tribünlere gönderen İtalyan forvet oyundan çıkmak istemiş fakat hem Brescia’lı hem de Verona’lı futbolcular Balotelli’yi ikna etmişti. Balotelli olaylarından ardından Verona ağlarına bir de gol atmıştı. Maçın ardından Brescia taraftarları oyuncularının arkasında durmamış, Balotelli’nin olayı “fazla abarttığını” söylemişti. O hafta antrenmanda yaşadığı bir gerginlik sonrası Mario Balotelli kadro dışı bırakıldı.

Brescia Kulübü Başkanı Massimo Cellino ise, basın mensuplarının “Balotelli nerede?” sorusu üzerine “Balotelli siyahi birisi. Kendisini temizlemeye çalışıyor ama bazı zorlukları var” yanıtını vererek bir başka skandala imza atmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.