Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜİK 2021 ikinci çeyrek turizm verilerini açıkladı – TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Kuk: “İstihdamda rekor yılımız 2019’a yaklaştık”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 yılı ikinci çeyrek turizm verilerini açıkladı. Koronavirüsün gölgesinde ikinci turizm sezonunu geride bırakan turizmciler, yılın ilk altı ayını 2020 yılına göre daha iyi geçirmişe benziyor.

TÜİK’in hazırladığı rapora göre, turizm geliri 2021 yılı ikinci çeyreğinde toplam 3 milyar 3 milyon 628 bin dolar oldu. Turizm gelirinin (cep telefonu dolaşım ve marina hizmet harcamaları hariç) yüzde 73,1’i yabancı ziyaretçilerden, yüzde 26,9’u ise yurtdışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 2 milyar 436 milyon 913 bin dolarını kişisel harcamalar, 566 milyon 716 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Medyascope’a konuşan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Kuk, TÜİK’in verilerinin yılın ilk altı ayını yansıttığını vurguladı, temmuz, ağustos ve eylül aylarında tablonun daha iyiye gittiğini söyledi.

Hamit Kuk, “Ülkemizin turizm tarihinin rekor yılı olan 2019 yılına misafir sayısı olarak ulaşamadık. Fakat istihdam açısından 2019 yılına yaklaşmak ekonomik olarak ülkece zorlandığımız bu günlerde turizmci olarak gurur verici” dedi.

Kuk önümüzdeki yıldan da umutlu: “2020 sezonu turizmciler için kayıp sezondu. Yaralarımızı saracağımız 2021 yılına ise koronavirüs nedeniyle seyahat kısıtlamaları ve zorunlu kapanmalar ile başladık. Yaz aylarındaki hareketlilik zor durumdaki turizmcilere bir nebze de olsa umut verdi. 2022 yılının turizm paydaşları için daha iyi geçeceğini umut ediyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.