Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

MZV Gençlik Zirvesi 2019: “Yorumda özgünlük ve bağımsızlık çok önemli”

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen MZV (Mehmet Zorlu Vakfı) Gençlik Zirvesi, 22 Aralık Pazar günü Zorlu PSM’de (Performans Sanat Merkezi) gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında KONDA Araştırma ve Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Woman TV Genel Yayın Yönetmeni Ahu Özyurt, Teyit.org’dan Gülin Çavuş ve İklim Aktivisti ve Fridays For Future Türkiye Kurucusu Atlas Sarrafoğlu izleyicilerle buluştu. Kültür sanat, girişim, yapay zekâ ve yeni akım medya panellerinden oluşan zirve çok sayıda liseli ve üniversiteli gencin katılımıyla gerçekleşti.

“Çağı yakalamak, yeni medyayı yakalamak yönünde bir çaba”

Yeni Akım Medya Paneli’nin konuşmacılardan biri de Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır‘dı. Çakır, Medyascope’u “eski tür gazetecilikle yeni teknolojilerin karması bir yapı” olarak niteledi. Gençlere hitap eden Çakır, Medyascope’un bünyesinde 40’ı aşkın kadrolu çalışanı barındırdığını ve gazetecilerin büyük bir kısmının gençlerden oluştuğunu söyledi. 

Çakır, yorumda özgünlüğü ve yaratıcılığı bulmanın önemli olduğunu ve bunun gerçekleşebilmesi için profesyonellerin ve her türlü vatandaşın inisiyatifinin bir araya gelmesi gerektiğini söyledi. Ancak bu şekilde halkın bağımsız haber alabileceğini ve özgün yoruma sahip olabileceğini vurgulayan Çakır, aksi takdirde insanların çok sığ ve eleştirel olmayan yorumlara sıkıştırıldığına değindi. Çakır, “Bizim yaptığımız da bu. Böyle bir ihtiyacın olduğunu gördük. O ihtiyaç halen var” dedi. 

“Çünkü özgür”

Moderatör Prof. Dr. Erhan Erkut’un reyting durumunun nasıl olduğu sorusuna Ruşen Çakır, Medyascope’un “çünkü özgür” sloganının insanların anladığının aksine reyting gibi endişelerin baskısına karşı kullanıldığını söyleyerek yanıt verdi. “Özellikle yurtdışında yaşayan ve Türkiye’yi önemseyen insanların çok sahip çıktığı bir medya kuruluşuyuz. Tıklanmaya yönelik özel bir arayışımız yok” diyen Çakır, bu kaygıyla yapılan habercilikte haberin içeriğinin boşaltıldığını vurguladı.

“Bilgi ve kaynak şeffaf olmalı”

Teyit.org Şef Editörü Gülin Çavuş, 13 kişilik ekibiyle teyit.org’un “etki odaklı bir organizasyon” olduğunu ve sosyal fayda yaratmayı amaçladığını anlattı. 

“Türkiye’de medya okuryazarlığı çok düşük. Daha da düşük olan dijital okuryazarlık. Hem insanların bunları geliştirebilmelerini sağlamak istiyoruz, hem de bu dijital tekniklerle doğruyu yanlışı insanlara anlatmamız gerekiyor” diyen Çavuş, dijital yetkinlikler kullanarak aslında haber yaptıklarını ama bunu yaparken bilginin ve kaynağın şeffaf olması gerektiğini savundu. 

“Çekirdeğinde kadın meselesi var”

Woman TV Genel Yayın Yönetmeni Ahu Özyurt, “çerçevesinde, çekirdeğinde kadın meselesi” olan Woman TV’yi “kadın merkezli bir hayat ören, içine ekonomiyi, çevreyi, eğitimi, sağlığı koyan butik bir televizyon kanalı” olarak niteledi. 

Özyurt iletişimin, gazeteciliğin geleceğinde içerik anlamında farklılaşma olacağını ancak herkes Youtube kanalı açarsa, kimsenin birbirini seyretmeyeceğini ve herkesin Instagram fenomeni olamayacağını hatırlattı. Kalbini ve aklını doğrudan yana kullanmanın önemini vurgulayan Özyurt, “Türkiye Kazdağları meselesini hiç adını duymadığımız gazetecilerden öğrendi. Rabia Naz meselesini hiç tanımadığımız gazetecilerden öğrendik. Bunlar bir meselenin ısrarla takibini yaparak ve kendilerini ortaya koyarak kamuoyu gündemine taşıdılar ve ana akıma yerleştirdiler. Bu birazcık dava meselesidir” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.