Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Baca gazı filtresi taktırmayan beş termik santral kapatıldı: “Bir taraftan enerji satışını artırmak, diğer taraftan yatırım yapmamak için Türkiye altı yıldır bu işkenceyi çekti”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile birlikte bakanlıkta basın toplantısı düzenledi.

Kurum, faaliyetine devam eden 52 kömür ve linyit yakıtlı termik santral olduğunu belirtirken termik santral tesislerine 2013 yılında yapılan düzenlemeler ile gerekli çevresel yatırımları yapmaları ve izinlerini almaları için 31 Aralık 2019 tarihine kadar süre tanındığını hatırlattı. Kurum, “Beş termik santralin tamamen, bir termik santralin ise kısmi olarak kapatılmasına karar verilmiştir. Diğer yedi santralden dördüne geçici faaliyet belgesi verilmiş, üç santral ise gerekli çevre izinlerini almışlardır” dedi.

Medyascope’a konuşan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek, Türkiye’de termik santrallerin yüzde 50 kapasiteyle çalıştığını belirterek “Enerji kapasitesinde herhangi bir kayıp olmaz” dedi. Soma Termik Santrali’nin ayrı olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten İpek, “Burada 165 megawattlık altı ünite var. Bu ünitelerin iki tanesini kapattılar, dört tanesi ise ısınmada kullanıldığı için çalışmaya devam ediyor. Fakat bunlara bir süre verilmesi ve nihayetinde diğer dört ünitenin de kapatılması gerekiyor” diye konuştu.

“Faaliyete devam eden santrallerin beş yıl süresi var, sonrasında tekrar denetlenmeli”

İpek sözlerine şöyle devam etti:

“Burada dikkat etmemiz gereken dört tane ‘geçici faaliyet belgesi’ olan santral var. Bir de üç tane çevre izin belgesi alan santral var. Çevre izin belgesi, ‘beş yıl boyunca çevre ile ilgili gereklilikleri yaptık’ anlamına geliyor. Bunu biz görmedik, bilmiyoruz ama son anda böyle bir şeyin çıkması bizim için sürpriz oldu. ‘Geçici faaliyet belgesi’ alanlar ile baca gazı filtresiyle ilgili belgelerini hazırlayıp teslim eden ama henüz bu filtreleri takmayanlar için bu belgeler bir yıl geçerli.”

“Termik santralleri tamamen devre dışı bırakabiliriz”

İpek, termik santrallere ilişkin süreci olumlu bulduklarını belirterek, “Elimizde doğalgaz santralleri var ve ekim ayı sonundaki verilere göre yüzde 27 kapasiteyle çalışıyor. Yani birtakım planlamalarla termik santralleri tamamen devre dışı bırakabiliriz” dedi.

“Termik santrallere baca gazı filtresi kurmak yeterli değil”

İpek ayrıca, termik santrallere baca gazı filtresi kurmanın yeterli olmayacağını vurgulayarak, “Bunlar sadece kükürtle ilgili birtakım şeyleri çözüyor ama karbondioksit salımı gibi meselelere çözüm getirmiyor” diye konuştu.

“Bir taraftan enerji satışını artırmak, diğer taraftan yatırım yapmamak için Türkiye altı yıldır bu işkenceyi çekti”

İpek sözlerini şöyle bitirdi :

“Evet, her birine baca gazı filtresi takmak bakanın da söylediği gibi büyüklüğüne ve kapasitesine bağlı olarak 100 milyon dolar gibi bir maliyet getiriyor. Bunun yanında bir de bacı gazı tesisinin iç tüketimi var. Bu da yüzde 10-15 civarına kadar çıkıyor. Bunlar da tabii önemli bir kalem. Bir taraftan enerji satışında konusunda, fazla satabilmek için, diğer taraftan yatırım yapmamak için Türkiye altı yıldır bu işkenceyi çekti. Bu tedbirin çok daha öncesinde alınması gerekiyordu ama kamu santrallerinde bile alınmadığı görülüyor, bu da tabii üzücü bir durum. Her şeye rağmen bir yola girilmiştir ve bu yol önemlidir. Bu yolda bakanlığın gerekli tüm tedbirleri alması ve nihayetinde termik santrallerin hepsinin kapatılacağı bir yola girmesi gerekiyor.”

“Soma Termik Santrali’nde çalışan işçilerin tamamı işlerinin başında”

Medyascope’a konuşan Soma Termik Santrali‘nde örgütlü Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası yetkilileri, işçilerin tamamının çalışmaya devam ettiğini, herhangi bir aksama olmadığını belirtti.

Manisa’nın Soma ilçesinin nüfusunun yüzde 50’sinin ısınmak için termik santralden gelen sıcak suyu kullandığı belirten sendika yetkilileri faaliyetin bu yüzden devam ettiğini söyledi.

Soma Termik Santrali’nin bölgedeki 12 bin konutun ısınma ihtiyacını karşıladığını vurgulayan EMO Başkanı Gazi İpek ise, “Soma’daki meseleyi anlıyoruz, 12 bin konutun ısınma ihtiyacı karşılanıyor. Ancak bir an önce, bahara kadar alternatif enerji kaynakları hayata geçirilmeli ve kalan dört ünite de kapatılmalı” dedi.

Kısmi ya da tamamen kapanan santraller hangileri?

Kahramanmaraş Afşin A Santrali, Kütahya Seyitömer Santrali, Kütahya Tunçbilek Santrali, Sivas Kangal ve Zonguldak Çatalağzı termik santrallerinin bakanlıkça tamamen kapatıldığı açıklanmıştı. Manisa Soma Termik Santrali’nin ise kısmi olarak kapatıldığı, toplam altı ünitesi bulunan santralin dört ünitesinin çalışmaya devam edeceği belirtilmişti.

Bakan Kurum, termik santrallerin kapatılmasına ilişkin gerekçeleri şöyle sıralamıştı:

“Termik santralleri; baca gazı arıtma, sürekli emisyon ölçüm sistemlerinin olmaması veya atıl durumda bulunması, atık sahasına ilişkin bakanlığımıza sunulan raporun yetersiz olması gibi nedenlerle kapatma kararını aldık.”

Ne olmuştu?

Termik santrallerin 2,5 yıl daha filtresiz çalışmasına izin veren düzenleme 21 Kasım 2019’da AKP ve MHP oylarıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmişti. Dijital Hizmet Vergisi, Konaklama Vergisi, Değerli Konut Vergisi gibi düzenlemeleri de içeren kanun teklifi içerisinde yer alan 50’nci madde ile kömürlü termik santrallerin çevre mevzuatına uyum süresinin 31 Aralık 2019’dan 30 Haziran 2022’ye kadar uzatılması öngörülmüştü. Bu düzenleme kamuoyunda yoğun tartışmalara yol açmış ve ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan düzenlemeyi veto etmiş, böylece cumhurbaşkanlığı döneminde ilk kez veto hakkını kullanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.