Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çocuklardaki yetersiz beslenme beynin küçülmesine sebep oluyor

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, çocukluk döneminde yetersiz beslenme hayatın daha sonraki evlerinde bireyler üzerinde iz bırakıyor. Çocukluk dönemindeki yetersiz beslenme ağır bir şekilde yaşandığında, bu durum beynin küçülmesine sebep oluyor. İngiltere’de evlat edinilmiş Rumenler üzerinde yapılan çalışmaya göre, çocukların tecrübe ettiği yetersiz beslenme, ileri yaşlarda etkisini gösteriyor. Bu durum hem zekâyı hem de beynin yapısını etkiliyor.

Araştırma Proceedings of the National Academy of Sciences’ta yayımlandı.  Araştırmanın yazarlarından biri olan ve King’s College of London’da görev yapan Prof. Dr. Edmound Sonuga-Barke, çalışmanın en çarpıcı tarafının çocukluk dönemindeki yetersiz beslenmenin daha sonraki dönemlerde telafi edilse bile, beynin üzerindeki etkilerinin devam ettiğini göstermesi olduğunu söyledi.

Araştırma Romanya’da diktatör Nikolay Çavuşesku döneminde yetersiz beslenme deneyimlemiş ve daha sonra İngiliz aileler tarafından sahiplenilen Rumen yetimler üzerinde yapıldı. Yaşları 23 ile 28 arasında değişen 67 Rumen yetimin beyin taramaları yapıldı. Bu kişiler çocukluk dönemlerinde üç ile 41 ay arası yetersiz beslenme tecrübe edenler arasından seçildi. 67 kişinin de beyin taraması yapıldı. Araştırmacılar ayrıca bir kıyaslama sağlamak için İngiltere’de doğan ve evlat edinilen 21 yetimin de beyin taramalarını inceledi.

Sonuçlar ise son derece çarpıcı. Rumen yetimlerin beyinleri İngiliz yetimlere göre göre ortalama yüzde 8,6 daha küçük. Dahası Rumen yetimler arasında yetersiz beslenme deneyimi daha çok olan çocukların beyinlerinin daha da küçüldüğü görüldü. Buna göre, yetersiz beslenilen her ay, beyin 3 cmdaha da küçülüyor. Sonuga-Barke, “Ne kadar çok yetersiz beslenme olursa beyin ileri yaşlarda o kadar küçük oluyor” dedi.

“Deneyiminiz ne olursa olsun, her şeyin geri döndürülebilir olduğu” fikrinin bu çalışmayla yara aldığını belirten Sonuga-Barke, “Olumsuz bir deneyimin işaretlerini bazen ileriki aşamalarda da görebilirsiniz” diye konuştu.

Romanya’da, Çavuşesku döneminde doğum kontrol önlemleri ve kürtaj yasaklanmıştı. Dahası çocuksuz aileler vergilendiriliyordu. Bu açıdan Çavuşesku döneminde yetimhaneler, aileleri tarafından bakılamayan çocuklarla dolmuştu.

Daha önce bu konuda yapılmış çalışmalara göre, çocukluğunda yetersiz beslenme geçiren çocuklarda dikkat dağınıklığı ve hiperaktiflik gibi bilişsel bazı sorunlar görülmüştü. Yetişkin olanlarda ise yüksek seviyede endişe ve depresyon gözlenmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.