Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan’da hükümetin ekonomi politikalarına karşı sekiz milyon insan sokağa çıktı

Hindistan’da ekonomi bir süredir durağan konumda. Buna ek olarak, Hindistan’da geçen ay parlamentodan geçirilen vatandaşlık yasası sonrası yaşanan sosyal gerginlik de hükümet karşıtı protestoları artırıyor. Son olarak çarşamba günü, Hindistan’ın pek çok yerinde çalışanlar mevcut ekonomik durumu protesto etti. Yaklaşık sekiz milyon insanın katıldığı protestolarda insanlar asgari ücretin ve emekli maaşlarının artırılmasını talep etti.

Dünkü eylemler Hindistan’daki 10 sol sendikanın grev çağrısı sonrasında gerçekleştirildi. Gösterilere katılanlar pek çok yerde “Modi hükümeti istifa” sloganı attı. Protestoların ana hedefi ise hükümetin çalışma yasasında yapmak istediği değişiklikler ve kamu kaynaklarının özelleştirilmesi. Özelleştirilmek istenen kamusal teşebbüslerden biri de Air India.

Hindistan’da bu sene büyüme oranının yüzde 5’in altında kalacağı tahmin ediliyor. Bu son 11 yıldaki en düşük oran. Ayrıca ülkedeki işsizlik son 40 yılın en yüksek seviyesinde. Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Abhijit Banerjee büyük bir resesyonun içinde, yine büyük bir kırılmaya çok yakın olduklarını söyledi. Hükümet bir süredir toplumun çoğunluğunun ödediği vergileri kısmaya çalışıyor ancak bu başarılı ve etkili olabilmiş değil.

Buna ek olarak hükümetin çıkarmak istediği “Vatandaşlık Yasası”, Hindistan vatandaşı olabilmek için din kriterini gündeme getiriyor. Ülkeye son yıllarda gelen göçmenlerin vatandaşlık hakkı almasıyla ilgili olan yasa kamuoyunda protestolarla karşılanmıştı. Dünyada en çok Müslüman barındıran ülkelerden biri olan Hindistan’da, vatandaş olma kriterleri arasında Müslümanlık yok.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.