Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran, Ukrayna yolcu uçağını yanlışlıkla düşürdüğünü resmen kabul etti

İran, Ukrayna Havayolları’na ait yolcu uçağını, füzeyle vurup düşürdüğünü kabul etti. İran ordusu tarafından yapılan açıklamada, uçağın beklenmedik bir şekilde yakınlardaki hassas bir askeri üsse doğru yöneldiği, “hata”nın bundan kaynaklandığı vurgulandı.

İran’ın, ABD’nin Irak’taki üslerine füzelerle misilleme saldırısı düzenlediği gün (8 Ocak), Tahran-Kiev seferini yapmak üzere yerel saatle sabah 06.12’de havalandıktan kısa süre sonra düşen uçaktaki 176 yolcu ve mürettebattan kurtulan olmamıştı. Uçakta 82 İranlı ve 63 Kanadalı’nın yanı sıra Ukrayna, İsveç, Afganistan, Almanya ve İngiltere vatandaşları vardı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Tahran yönetiminin uçağı füzeleriyle düşürdüğünü kabul etmesinin ardından Twitter’dan şu açıklamayı yaptı: “Üzücü bir gün. Silahlı Kuvvetlerin uluslararası soruşturmasında ön sonuç: Felakete, ABD’nin maceraperestliğinden kaynaklanan kriz zamanında, insan hatası yol açtı. Halkımıza, kurbanların yakınlarına ve diğer etkilenen uluslara derin üzüntülerimizi, özürlerimizi ve taziyelerimizi iletiyoruz.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de, yine Twitter üzerinden İngilizce açıklama yayımladı ve “affedilmez hata ve büyük trajedi”nin sorumlularının belirlenip yargılanması için soruşturmanın devam ettiğini duyurdu.

İran daha önce, uçağın mekanik arıza nedeniyle düşmüş olabileceğini savunuyor ve İran ordusu tarafından füzeyle vurulmuş olduğuna dair iddiaları ısrarla reddediyordu. ABD, İngiltere ve Kanada uçağın füzeyle düşürüldüğüne dair inandırıcı kanıtlar bulunduğunu duyurmuş, bu kanıtlar dün talep üzerine Ukrayna’ya da iletilmişti. Uluslararası baskıların Tahran’ı olaydaki sorumluluğunu üstlenmeye ittiği düşünülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.