İran, Ukrayna Havayolları’na ait yolcu uçağını, füzeyle vurup düşürdüğünü kabul etti. İran ordusu tarafından yapılan açıklamada, uçağın beklenmedik bir şekilde yakınlardaki hassas bir askeri üsse doğru yöneldiği, “hata”nın bundan kaynaklandığı vurgulandı.
İran’ın, ABD’nin Irak’taki üslerine füzelerle misilleme saldırısı düzenlediği gün (8 Ocak), Tahran-Kiev seferini yapmak üzere yerel saatle sabah 06.12’de havalandıktan kısa süre sonra düşen uçaktaki 176 yolcu ve mürettebattan kurtulan olmamıştı. Uçakta 82 İranlı ve 63 Kanadalı’nın yanı sıra Ukrayna, İsveç, Afganistan, Almanya ve İngiltere vatandaşları vardı.
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Tahran yönetiminin uçağı füzeleriyle düşürdüğünü kabul etmesinin ardından Twitter’dan şu açıklamayı yaptı: “Üzücü bir gün. Silahlı Kuvvetlerin uluslararası soruşturmasında ön sonuç: Felakete, ABD’nin maceraperestliğinden kaynaklanan kriz zamanında, insan hatası yol açtı. Halkımıza, kurbanların yakınlarına ve diğer etkilenen uluslara derin üzüntülerimizi, özürlerimizi ve taziyelerimizi iletiyoruz.”
A sad day. Preliminary conclusions of internal investigation by Armed Forces:
— Javad Zarif (@JZarif) January 11, 2020
Human error at time of crisis caused by US adventurism led to disaster
Our profound regrets, apologies and condolences to our people, to the families of all victims, and to other affected nations.
💔
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de, yine Twitter üzerinden İngilizce açıklama yayımladı ve “affedilmez hata ve büyük trajedi”nin sorumlularının belirlenip yargılanması için soruşturmanın devam ettiğini duyurdu.
Armed Forces’ internal investigation has concluded that regrettably missiles fired due to human error caused the horrific crash of the Ukrainian plane & death of 176 innocent people.
— Hassan Rouhani (@HassanRouhani) January 11, 2020
Investigations continue to identify & prosecute this great tragedy & unforgivable mistake. #PS752
İran daha önce, uçağın mekanik arıza nedeniyle düşmüş olabileceğini savunuyor ve İran ordusu tarafından füzeyle vurulmuş olduğuna dair iddiaları ısrarla reddediyordu. ABD, İngiltere ve Kanada uçağın füzeyle düşürüldüğüne dair inandırıcı kanıtlar bulunduğunu duyurmuş, bu kanıtlar dün talep üzerine Ukrayna’ya da iletilmişti. Uluslararası baskıların Tahran’ı olaydaki sorumluluğunu üstlenmeye ittiği düşünülüyor.