Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump: “Kasım Süleymani’nin öldürülme planında İsrail de vardı, son anda ‘yapamayız’ dediler”

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, dün (4 Şubat) Fox News’ta verdiği bir demeçte eski İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürüldüğü operasyona İsrail’in de de dahil olduğunu ancak son dakika operasyondan ayrıldıklarını söyledi.

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’ye düzenlenen operasyonda İsrail’in de dahil olduğunu ancak operasyondan tam iki gün önce İsrail’in plandan ayrıldığını söyledi.

Fox News’ta dün (4 Şubat) konuşan Trump, şunları söyledi:

“Belki biliyorsunuzdur, Süleymani’yi öldürdüğümüzde İsrail de bizimle birlikte yapacaktı bu operasyonu. Operasyondan tam iki gün önce bize, ‘Biz yapamayız, biz yapamayız’ dediler. Ben de ‘Ne?’ dedim. Bize açıkça ‘Yapamayız’ dediler.”

İsrail’in operasyondan çekilmesi üzerine generallerine biz tek başımıza yapabilir miyiz diye sorduğunu belirten Trump, Süleymani’nin öldürülmesi emrini verdiğini ifade etti. İsrail hakkında konuşmaya edvam eden Trump, şunları söyledi:

“İsrail, bu operasyonun büyük bir parçasıydı Bibi. Biz her şeyi planlamıştık, her şeyi. Çünkü Süleymani’nin bugüne kadar yaptığı her şey çok iğrençti. Bizlere yaptıkları çok korkunçtu. Birçok askerimizi katletti. Birçok insanı öldürdü.”

Ne olmuştu?

Süleymani, 3 Ocak 2020’de uçakla geldiği Irak’ın başkenti Bağdat’ta Trump’ın talimatıyla düzenlenen drone saldırısında öldürülmüştü. Ortadoğu’daki askeri operasyonlara öncülük eden Süleymani’nin ölümü, Vaşington ile Tahran arasındaki gerilimi yükseltmişti.

Aynı yıl, 27 Kasım 2020’de İran’ın nükleer programının mimarı olarak görülen nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade, başkent Tahran yakınlarında suikast sonucu öldürülmüştü. İran, İsrail’i Fahrizade suikastının arkasında olmakla suçlamıştı.

Kaynak: Times of Israel

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.