Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asya ve Ortadoğu’da hükümetler, 2023’te 55 kez internet kısıtı getirdi

Siber güvenlik şirketi Surfshark’ın yıllık internet kesinti takibi raporuna göre 2023’te toplam 76 internet kesintisi gerçekleşti. Bu internet kesintilerinin 55’i Asya ve Ortadoğu’da gerçekleştiğini belirten rapor, bu internet kesintilerinin siyasi amaçlı olduğunu belirtti. Türkiye hükümeti ise 2023’te toplam iki kez internet erişimi engeli getirdi.

Surfshark’ın internet kesinlitelri takip raporu, Asya’da sekiz hükümetin toplam 55 kez ülkelerinde interneti kestiğini açıkladı. Bu internet kesintilerinden yaklaşık 1.9 milyar insan etkilendi.

Surfshark’ın 196 ülkeyi ve bölgeyi incelediği bu rapor, internet gözlemcisi NetBlocks ortaklığında yayımlanıyor.

Asya ve Ortadoğu’daki internet kesintilerinde İran, listenin başını çekiyor. İran hükümeti, 2023’te toplam 29 kez interneti kesti. Surfshark’a göre 29 internet kesintisinin tamamı 2022’deki hükümet karşıtı protestolar sırasında gerçekleşti.

Listede İran’ı, Hindistan takip ediyor. Hindistan, 2022’de 10 kez interneti kısıtlarken 2023’te 11 kez internet kısıt getirdi.

Diğer ülkeler arasında bulunan Pakistan dört, Jammu & Kashmi dört, Yemen üç, Türkiye iki ve Irak bir kez internet kısıtı getirdi.

İnternet kesintilerinin birçoğu protestolar sırasında gerçekleşiyor

Surfshark’ın raporunda dikkat çeken bulgulardan biri ise internet kesintilerinin üçte ikisi hükümet karşıtı protestolar sırasında gerçekleşti. İran, protestoalr sırasında internet ksıtı getiren ülkeler arasında da başı çekerken Hindistan protestolar sırasında toplam sekiz kez internet kısıtı getirdi.

Hindistan, İran ve Bangladeş halkı bu yıl sandığa gidecek. Geçmiş dönemlerdeki kayıtlara bakılırsa seçimler sırasında internet kesintileri gerçekleşme olasılığı yüksek.

Pakistan ise genel seçimini geçtiğimiz günlerde tamamladı. Pakistan halkı sandık başına giderken Belucistan’daki patlama sebebiyle Pakistan İçişleri Bakanlığı, internet kısıtı getirmişti.

Surfshark sözücüsü Lina Survila, protestolar sırasında internet kesintilerinin gerçekleştirilmesini şu sözlerle açıklıyor:

“Hükümetin protestolarda şiddetli baskılarla engellemeye çalıştığı sırada internet kesintileri gerçekleştirmesi, insan hakları ihlalleriyle ilgili kritik bilgilerin uluslararası topluma yayılmasını etkili bir şekilde engelleyebilir. İnternet kesintilerinin giderek daha sık kullanılması, ifade özgürlüğü ve insan haklarının küresel temelini tehdit ederek, teraziyi tehlikeli bir şekilde baskıya doğru kaydırıyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.