Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Askerlik yaparken öldürülen Sevag Balıkçı davasında karar açıklandı

Batman’ın Kozluk ilçesinde askerliğini yaptığı sırada, 24 Nisan 2011 tarihinde öldürülen er Sevag Balıkçı davasında karar açıklandı. Sanık Kıvanç Ağaoğlu, “olası kasıtla öldürme” suçlaması ile yargılandığı davada 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanık, aynı duruşmada tutuklandı. Ermeni asıllı Türkiye vatandaşı Balıkçı, tezkeresine 20 gün kala, Ermeni Soykırımı’nın 96. yıldönümünde, karakol çevresine çit örme görevi sırasında öldürülmüştü.

Balıkçı’nın ölümüyle ilgili 2011 yılında, askeri savcılık tarafından hazırlanan iddianamede silahın kendiliğinden ateş almasına neden olabilecek bir arızasının olmadığı, yapılan testler sonucu tüfeğin kendiliğinden patlamadığının belirlendiği kaydedilmişti. Bu yüzden de sanık Ağaoğlu hakkında “kasten adam öldürmek” suçundan dokuz yıla kadar hapis cezası istenmişti. Dosyadaki bilirkişi raporları da Ağaoğlu’nun kusurlu olduğunu belirtiyordu.

Balıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili önce Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde dava açıldı. Kararın yaklaşık iki yıl sonra açıklandığı bu davada Ağaoğlu “bilinçli taksirle insan öldürmek” suçundan 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. Karakolda görevli sanık Astsubay Sadrettin Ersöz’e ise “görevi ihmal” suçundan beş ay hapis cezası verilerek hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Sevag Balıkçı’nın ailesinin karara itiraz etmesi üzerine dosya Askeri Yargıtay’a taşındı, Askeri Yargıtay da kararı usul yönünde bozarak yeniden yerel mahkemeye gönderdi. Yeniden yargılama devam ederken, 15 Temmuz’daki darbe girişiminden sonra çıkarılan 668 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile askeri mahkemeler kaldırıldı. Bu yüzden dosya, Balıkçı’nın öldürüldüğü yer olan Batman’ın Kozluk ilçesine gönderilerek, Kozluk Asliye Ceza Mahkemesi’nde 8 Şubat 2019’dan itibaren yeniden görülmeye başlandı. Mahkeme bugün de kararını vererek, er Sevag Balıkçı’yı “olası kasıtla öldürmek” ile yargıladığı Kıvanç Ağaoğlu’nu 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.