Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün: “Rahip Sefer Bileçen bir süre dinlenecek, sonra görevine dönecek”

Mardin’in Nusaybin ilçesindeki Bagok Dağı’nın zirvesinde bulunan Dibek (Badibe) köyüne ait 1500 yıllık Mor Yakup Manastırı’nın, bir itirafçının ifadeleri doğrultusunda 9 Ocak’ta tutuklanan ve dün serbest bırakılan rahibi Sefer (Aho) Bileçen’in, yaşananlardan dolayı psikolojisinin bozulduğu ve bir süre dinlendikten sonra görevine döneceği bildirildi. Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün, cemaat olarak ilk kez böyle bir şey yaşadıklarını belirterek rahibin serbest bırakılması için duyarlılık gösteren herkese teşekkür etti. 

Mor Yakup Manastırı Rahibi Sefer (Aho) Bileçen dün gece serbest bırakıldıktan sonra Midyat ilçesindeki Mor Gabriel Manastırı‘na geldi. Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün, Bileçen’in bir süre dinleneceğini söyledi. Ergün, cemaat olarak ilk kez böyle bir durum ile karşılaştıklarını, yaşananlar nedeniyle insanların tedirgin olduğunu belirtti. Ergün, başına gelenler nedeniyle psikolojisi bozulan Rahip Bileçen için “Bir süre dinlenecek, daha sonra görevinin başına dönecek” dedi. Önce gözaltı, ardından yaşanan tutuklama nedeniyle şoke olduklarını, rahip Aho’nun bir karıncaya bile zarar vermeyen biri olduğunu söyleyen Vakıf Başkanı Ergün konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bize göre yapılan yanlıştan dönülmesi önemlidir”

“Kuş uçmaz kervan geçmez bir yerde bulunan manastırda görev yapmak her babayiğidin harcı değildir. Kendisi devletimizin verdiği izin ile geldi ve o manastırda görev yapmaya başladı. Orada tek başına kaldı ve daha önce orada yapılan operasyonlarda görev alan güvenlik güçleri kapısını çaldığında kendilerini ağırlamıştır. Hem biz hem kendisi defalarca güvenlik birimlerine bölgede güvenliğin sağlanması gerekirse bir karakol kurulması teklifinde bulunmuştur. Bir itirafçının kendini kurtarmak için hakkında attığı iftiralara kurban olmuştur. Eğer olay anlatıldığı gibi, 2018 yılında yaşanmışsa bugüne kadar neden beklenmiştir. Her şeye rağmen bir yanlış yapıldı ve yanlıştan dönülmesi önemlidir. Rahibimizin serbest bırakılması için duyarlılık gösteren başta cumhurbaşkanımız, bakanlarımız olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz.”

Cemaat bakanlarla görüştü

Bu arada, Rahip Bileçen’in gözaltına alınmasından sonra Süryani cemaatinin hem Türkiye’de hem de Avrupa’da üst düzeyde girişimlerde bulunduğu öğrenildi. Girişimler kapsamında Süryani cemaatinin ileri gelenlerinin dün Ankara’da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile görüştüğü belirtildi.

İstanbul Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı’ndan dün yapılan açıklamada, Bileçen’in gözaltına alındığı andan itibaren İstanbul Süryani Kadim Cemaati yetkilileri olarak metropolit ile beraber konuyu yakından takip ettikleri bildirilmişti. Vakıf, Mardin Valiliği, İçişleri Bakanlığı ve ilgili resmi kurumlarla sürekli görüşme halinde olduklarını belirtmiş ve “Mor Gabriel Manastırı ve Mardin Vakıf Yöneticileri ile beraber koordineli bir şekilde İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu 14 Ocak 2020 tarihinde bize randevu verdi. Mor Gabriel Manastırı yetkilileri ile birlikte görüşmeye gideceğiz” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.