Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Amazon’un patronu Jeff Bezos’tan Hindistan’a 5.5 milyar dolarlık yatırım planı

Dünyanın en büyük uluslararası perakende satış sitesi Amazon’un kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos, Hindistan’daki küçük ve orta büyüklükteki işletmelere 2025 yılına kadar 5.5 milyar dolarlık yatırım yapacak. 

Jeff Bezos Yeni Delhi’de Amazon SMBhav etkinliğinde konuşurken.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin bir araya getirildiği, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’deki Amazon SMBhav etkinliğinde konuşan Jeff Bezos, teknolojik gelişimin Hindistan’daki küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri nasıl geliştirebileceğini anlattı. Bezos, Hindistan’daki işletmelerin gelişmelerine destek sağlamak için, 2025 yılına kadar 5.5 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıkladı.

Uzun vadeli ortaklık

Amazon aynı zamanda, 2025 yılına kadar 10 milyar dolarlık Hint ürünü de ihraç edecek. Hindistan’ın uzun vadeli ortağı olmayı taahüt ettiklerini söyleyen Bezos, “Önümüzdeki beş yıl boyunca Amazon, Hindistan’ın şehirleri, kasabaları ve köylerindeki orta ve küçük işletmeleri dijitalleştirmek için 1 milyar ABD Doları yatıracak. Böylece hiç olmadığı kadar çok tüketiciye ulaşabilecekler” dedi. Amazon kurucusu, bu projeye bağlı olarak 10 milyar dolar değerinde Hint ürünü ihraç edeceklerini de duyurdu. 

The Hindu gazetesinin haberine göre, halen 550 bin Hint işletmesi Amazon sitesi üzerinden satış yapıyor ve 60 bin satıcı kendi Hint yapımı yerli ürünlerini site üzerinden satıyor. 

“21. yüzyıla damga vuracak işbirliği”

Bezos, 21. yüzyılın en önemli işbirliğinin, Hindistan ve ABD arasında yani “dünyanın en eski demokrasisi ve dünyanın en geniş demokrasisine sahip” iki ülkenin işbirliği olacağını söyledi. 

Amazon’a tepkiler de var

Jeff Bezos’un açıklamalarına “Hindistan’ın Tüm Tüccarları Konfederasyonu (CAIT)” tepki gösterdi. Konfederasyon, Bezos’un Hindistan ziyareti boyunca 300 şehirde protestolar düzenleyeceklerini duyurdu. 2015 yılından beri Amazon ve Flipkart’a karşı mücadele eden CAIT, 70 milyona yakın tuğla ve harç satıcısını temsil ediyor. CAIT, Amazon ve Flipkart’ı Hindistan’ın dış ticaret kurallarını çiğnemek ve aşırı indirim yapmakla suçluyor. Grubun başkanı Praveen Khandelwal, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Biz Jeff Bezos’a karşı Delhi, Mumbai, Kolkata gibi tüm büyük şehirlerimizde ve aynı zamanda küçük kasaba ve köylerde barışçıl protestolar planlıyoruz” dedi ve bir milyon tüccarı harekete geçireceklerini söyledi. 

CAIT, Amazon ve Flipkart’ın fahiş fiyatlandırma ve indirim uygulamalarının tüccarları pazardan kovduğunu öne sürüyor. Bezos’un ziyareti, Hindistan’ın rekabet kurumunu (CCI) da harekete geçirdi. CCI, Amazon ve Flipkart’ın indirimlerini mercek altına aldı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.