Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya Ekonomik Forumu Davos’ta başladı – Trump “büyük bir çevre inananı olduğunu” söyledi, Greta Thunberg “Hükümetler iklim krizi karşısında başarısız” dedi

Dünya Ekonomik Forumu’nun (World Economic Forum-WEF) yıllık toplantısı, bugün İsviçre’nin kayak merkezlerinden Davos kasabasında başladı.

İklim aktivistlerinin protestolarına da sahne olan toplantının ilk konuşmasını yapan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, kendisinin “büyük bir çevre inananı olduğunu” öne sürdü. İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg ise, hükümetlerin iklim krizi karşısında başarısız olduğunu hatırlatıp “Evimiz hâlâ yanıyor ve kayıtsızlığınız alevleri yükseltiyor” dedi.

Bu yıl 50’ncisi yapılan ve 24 Ocak’a kadar sürecek olan zirveye, 117 ülkeden devlet ve hükümet başkanları, üst düzey yöneticiler, bilim insanları, sivil toplum temsilcileri ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 3 bin kişi katılıyor. Zirve, bu yıl “Uyumlu ve sürdürülebilir bir dünya için paydaşlık” ana temasıyla yapılıyor.

Katılımcılar arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile 16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg bulunuyor. Zirvede Türkiye’yi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal temsil ediyor.

Bu yıl 22 devlet başkanı, 23 başbakan ve beş kraliyet mensubunun katıldığı Davos Zirvesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın konuşmasıyla başladı. Trump konuşmasında, ABD ekonomisinin “büyük bir canlanma” yaşadığını belirtti:

“İki yıl önce bu forumda konuştuğumda ‘harika Amerikan dönüşü’nden bahsetmiştim. Bugün büyük bir gururla Amerika Birleşik Devletleri ekonomisinin daha önce görüldüğü bir şekilde büyük bir canlanma yaşadığını duyuruyorum. Ruhumuzu keşfettik, Amerikan girişimciliğini yeniden uyandırdık. Amerika büyüyor, Amerika gelişiyor. Amerika daha önce olmadığı bir şekilde kazanıyor. Sadece geçen hafta olağanüstü ticaret anlaşmalarına imza attık. Çin, Meksika, Kanada gibi ülkelerle aynı haftada bu anlaşmalara vardık.”

Trump: “Büyük bir çevre inananıyım”

Trump, iklim krizinin acil çözümü için Ağustos 2018’den bu yana “Gelecek için Cumalar” (Fridays for Future) eylemleri düzenleyen iklim aktivistlerine yönelik olarak ise “Şimdi karamsarlık zamanı değil, iyimserlik zamanı” dedi ve çevreyi çok önemsediğini ve “büyük bir çevre inananı olduğunu” söyledi.

Greta Thunberg: “Hükümetler iklim krizi karşısında başarısız”

Zirvede, iklim krizi konusundaki eylemsizliği protesto eden Greta Thunberg de bir konuşma yaptı. Thunberg, dünyadaki protestolarının iklim krizine karşı mücadelede “sadece ilk adım” olduğunu ve daha fazlasının yapılması gerektiğini söyledi: “İnsanlar şimdi daha farkında, iklim ve çevre artık sıcak gündem maddeleri. Buna gerçek bir kriz muamelesi yapmazsak sorunu çözemeyiz.”

Thunberg, “Hükümetler, iklim krizi karşısında başarısız. Hepimiz çevre ve iklim için mücadele ediyoruz. Eğer buna daha geniş bir perspektiften bakarsanız, aslında hiçbir şey yapılmadı. Bundan çok daha fazlası gerekiyor. Evimiz hâlâ yanıyor ve kayıtsızlığınız alevleri yükseltiyor. Sizden çocuklarınızı her şeyden daha çok seviyormuşçasına hareket etmenizi bekliyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.