Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İptal edilen basın kartları yeniden kullanımda — Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat: “Kartlar resmi açıklama olmadan yeniden kullanıma girdi”

Basın Kartları Komisyonu’nun Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlanmasından sonra kart yenileme başvurusu yapmış olan gazetecilerin uzun zamandır “bekleniyor” denilen sarı basın kartları iptal edilmişti.

Evrensel gazetesi çalışanlarının iptal edilen basın kartları dün yeniden kullanıma girdi. Gazete internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan ne gazete ve gazetecilere ne de kamuoyuna konuyla ilgili bir açıklama yapıldığını söyledi. Evrensel çalışanlarının yanı sıra, yüzlerce gazetecinin de basın kartı benzer biçimde iptal edilmişti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter üzerinden basın kartlarına dair bir açıklama yaptı:

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Altun’un yaptığı bu açıklamaya cevap verdi:

Polat, iptal edilen basın kartlarının tekrar kullanıma açılmasını Medyascope’a değerlendirdi. Altun’un “kasıt yok” iddialarının boşa düştüğünü belirten Polat, şöyle konuştu: “Şu anda resmi bir açıklama yapılmadan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın basın kartları ile ilgili bölümünde iptal edildi ibaresinin yerine, gelen tepkilerin ardından eski kartların kullanımda olduğu şeklinde bir yenileme var. Üstelik mesai saatleri içinde iptal edildi, resmi tatil günü yeniden kullanıma açıldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun açıklamasında basın kartıyla ilgili doğruları ifade ettiğini söylüyor. Oysa sondan ikinci maddede diyor ki ‘Basın kurumlarında kart verilmiş olanların olması, belli basın kuruluşlarına kasıt olduğu iddialarını da boşa düşürüyor.’ Ben de Twitter’da ona yanıt verdim. Çünkü Evrensel için doğru değil. Evrensel’de kartları yenilenmiş olan kimse yok. Sürekli basın kartı sahibiyken Ankara temsilcimizin de iptal edilmişti, yeniden kullanıma açıldı. Hiçbiri için turkuaz kartıyla değişim için bir geri dönüş yapılmadı. Dolayısıyla oradaki bilgiler gerçeği yansıtmıyor. Açıklamalarda 13 bin kişiye turkuaz kart verildiği söyleniyor. 800 küsur gazetecinin de kartlarının incelendiği söyleniyor. Oysa çok uzun süredir bu inceleme sürüyor. Meclise de taşındı bu, soru önergesiyle.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.