Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Elazığ depreminde dördüncü günde de yaralar sarılmaya devam ediyor

Elazığ, 6,8’lik depremden sonraki dördüncü günde yaralarını sarmaya devam ediyor.

41 kişinin hayatını kaybettiği depremde ekipler, 45 kişiyi enkaz altından kurtarmıştı. Ancak dün arama çalışmaları son buldu. AFAD arama kurtarma ekipleri yerini, tarama ve iyileştirme çalışmalarını yapan ekiplere bıraktı.

Elazığ ve çevresinde büyüklüğü 4’ün üzerinde 22 deprem meydana geldi, şimdiye kadar toplam artçı sayısı 1190 olarak açıklandı.

AFAD, deprem sonrasında hastanelere başvuran 1607 kişiden 1523’ünün taburcu edildiğini; 16’sı yoğun bakımda olmak üzere 84 kişinin ise tedavisinin devam ettiğini açıkladı.

Öte yandan, Elazığ’daki hasar tespit çalışmaları da hız kazandı. 530 teknik personel ve beş araçla bölgede bulunan AFAD’ın açıklamasında, “Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta incelenen 13 bin 346 binadan 378’inin yıkıldığı, 3 bin 249’unun ağır hasar aldığı, 214’ünün orta ve 4 bin 826’sının az hasarlı olduğu belirlenmiştir. Acil olarak yıkılacak 50 binanın tespit edildiği çalışmalarda, 4 bin 629 binanın ise hasarsız olduğu anlaşılmıştır” denildi.

Yine iyileştirme çalışmaları kapsamında, 311 tır dolusu ihtiyaç malzemesi, 25 bin 393 aile çadırı, 27 bin 430 yatak, 66 bin 751 battaniye ve 4 bin 312 ısıtıcı bölgeye ulaştırıldı.

Başlatılan yardım kampanyasını “Türkiye Yardım Kampanyası İçin Kenetlendi” başlığıyla duyuran AFAD’a göre, banka hesaplarında 29 milyon 569 bin 27 TL, SMS sisteminde 27 milyon 302 bin 20 TL olmak üzere toplam 56 milyon 871 bin 47 TL yardım toplandı.

58 binaya kira yardımı yapıldı

Depremin dördüncü gününde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu deprem bölgesindeydi. Kameraların karşısına geçen Bakan Soylu, ilk başta yıkılan 58 binanın acil kira yardımının bugün binalarda ikamet eden vatandaşların banka hesaplarına gönderileceğini söyledi.

Depremin ardından Türkiye’nin kenetlendiğini vurgulayan Soylu, yardımların AFAD koordinesinde yapıldığını anımsattı ve “Biz eşyaların eski gönderilmemesini istirham ediyoruz. Veremeyiz, vermiyoruz da zaten. Eski giysi gönderiliyor çünkü. Bizim isteğimiz şu, ısıtıcı, battaniye, koli ile gıda göndermek isteyen varsa başımızın üzeridir. Onun dışında biz her şeyi karşılıyoruz” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum ise “Toplamda Elazığ için 4 bin 250 konutluk bir projeyi başlatmış olduk. 10 bin konutluk uydukent kuracağız” açıklamasını yaptı. Bakan Kurum, Elazığ’da depremin ardından yapılacak konutların yıl sonuna kadar vatandaşlara teslim edileceğini de söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.