Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gezi Davası’nın beşinci duruşmasından izlenimler – Ali İsmail Korkmaz’ın annesine “Acınızı anlıyoruz” diyen mahkeme heyetini Berkin Elvan’ın annesi yanıtladı: “Anlayamazsınız”

Kapak resmi: Tarık Tolunay

Gezi Davası’nın beşinci duruşmasında tek tutuklu sanık, iş insanı Osman Kavala’nın, bir kez daha tutukluluğunun devamına karar verildi. “Derhal serbest bırakılsın” diyen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına rağmen serbest bırakılmayan Kavala, 18 Şubat’ta yeniden hâkim karşısına çıkacak.

Gezi Davası’nın beşinci duruşması bugün Silivri’de görüldü. Davaya ilgi, kötü hava koşullarına karşın yine yoğundu. 

Duruşmayı izlemek için gelen hak savunucuları, sivil toplum temsilcileri, çeşitli elçilikler ve konsolosluklardan yetkililer, gazeteciler, yazarlar ve yurttaşlar Silivri Cezaevi Yerleşkesi girişinde her zamanki gibi kimlik kontrolünden geçirildi. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun da aralarında yer aldığı politikacılar da oradaydı. 

Duruşma 10:43’te başladı. Hemen söz isteyen avukatlar, geçen 25 Aralık ve 20 Ocak’ta sesli ve görüntülü aktarma olmaksızın dinlenen tanık Murat Papuç’un ifadesinin kanuna aykırı olduğunu belirtip reddihâkim talep etti. 

Osman Kavala’nın avukatı Köksal Bayraktar, savunma avukatları olmaksızın dinlenen Murat Papuç’un ifadesinin kanuna aykırı olduğuna dikkat çekti ve ekledi: “Neden cumhuriyet savcısı hazır bulunduruluyor da biz bulundurulmuyoruz? Bu, eşitlik hakkına aykırı. Hayati tehlikeyi gerekçe gösteriyorsunuz. Hangi hayati tehlike? Murat Papuç adlı kişiyle geçmişte aramızda ne yaşandı ki tehlike gerekçe olsun!” 

Can Atalay’ın avukatı ve İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu ise “Avukatların böyle bir duruşmada tanığın hayati tehlikesi var denilerek bulundurulmaması, bir tehdit olarak görüldüklerini de gösteriyor. Avukatlar asla böyle bir konumda bulunamazlar. Tahammül noktasını geçtiğimizi de ifade etmek istiyorum” dedi.  

Kanuna aykırı dinlenen tanık, kendi kitabında kişilik bozukluğu olduğunu yazmış 

Her bir avukata “Ayağa kalkmanıza gerek yok” diyen Mahkeme Başkanı Galip Mehmet Perk’e savunma avukatlarından Fikret İlkiz, “Ayağa kalkmak, bizim mahkemeye saygımızı gösteriyor. Bırakın da buna da biz karar verelim” dedi. Perk de “Bu, savunmanın kalitesini gösteriyor. Genelde avukat kalkmak istemez” diye yanıt verip güldü. Ayrıca, hemen her avukat, sanığın borderline ve paranoid kişilik bozukluğu olduğunu belirtip tanık Papuç’un, kendisinin de “Boyalı Bank Nöbetini Terk Etmek” adlı kitabında bu rahatsızlığı anlattığını hatırlattı. 

Gezi Direnişi sırasında Eskişehir’de 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ı döverek katledenlerden biri olduğu gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılan polis memuru Mevlüt Saldoğan’ın müdahillik talebinin kabulünün de reddini isteyen avukatlardan Ayhan Erdoğan, “Katılma durumunu sürdürürseniz, Gezi sürecinde suç işlemiş kamu görevlilerini de savunmuş olursunuz” diye konuştu. 

Ali İsmail’in annesi Emel Korkmaz, heyete “Ben Ali İsmail’in annesiyim” diyerek  Saldoğan’ın yaralandığına ilişkin kanıt istedi. Heyetten “Acınızı anlıyoruz” yanıtı alan Korkmaz’la Gezi Direnişi sırasında henüz 15 yaşındayken gaz fişeğiyle başından vurularak katledilen Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan “Anlayamazsınız” diye yanıt verdi. 

Avukatların reddihâkim taleplerinin değerlendirilmesi için ara verilen duruşmaya 13:25’te yeniden başlandı. Mahkeme, avukatların talebini reddetti. Bunun üzerine söz alan Kavala’nın avukatı Deniz Tolga Aytöre, “Gerekçenize itiraz ediyoruz. Tanığın hayati tehlikesini tahmin etmeye yönelik kararınız kabul edilebilir değildir. Duruşmadan çekiliyoruz” dedi ve avukatlar salonu terk etti. Heyet, Kavala’yı alkışlayan izleyicilerin dışarı çıkarılmasını istedi. Salondan çıkarılmak istenen yurttaşlardan bazıları “Osman Kavala onurumuzdur” sloganı attı. 

Savunma avukatları olmaksızın duruşmayı devam ettiren heyete CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu itiraz etti. Tanrıkulu’nun “Anayasayı da hukuku da sizden iyi biliyorum” demesi üzerine Perk, jandarmaya “Sizin adınız ne? Bu kişiyi çıkarın hemen” dedi. Tanrıkulu da heyete bir milletvekilinin askerlerle muhatap edilemeyeceğini hatırlattı. Yine de duruşma görülmeye devam etti. Mahkeme heyeti, Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar vererek davayı 18 Şubat’a erteledi ve savcıya mütalaa için süre verdi.

Avukat Fikret İlkiz’in reddihâkim talebi sırasında yaptığı savunma sırasında heyete söylediği sözler, Gezi Davası’nın tüm duruşmalarının da bir özetiydi ve akıllarda şöyle kaldı: “Yaptığınız her şey yoktur. Size hiç güvenimiz yok. Heyetinizi reddediyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.