Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Henüz gerçekleşmeyen bir vaat: “Hayvanları Koruma Kanunu” – Patiliköy’ün 9 yıllık mücadelesi

TBMM Araştırma Komisyonu’ndaki bütün partilerin oybirliğiyle kabul ettiği 50 maddelik tasarının en geç iki ay içinde yasalaşacağı açıklandı. Ancak hayvanları “mal” değil, “can” olarak tanımlayan tasarı 2014 yılından beri aralıklarla gündeme gelse de bir türlü yasalaşamıyor.

Dönemin Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 2017 yılında petshopların kapatılması gündeme getirildiyse de ne Türkiye genelinde evcil hayvan satışında ne de belediyelere bağlı barınakların koşullarında gelişme yaşandı.

Türkiye’de “sahipli” olarak tanımlanan evcil hayvanların hakları tartışılmaya devam ederken, sokak hayvanlarının durumu içler acısı. 

Hayvan istismarı “suç” değil “kabahat”

2004 yılında kabul edilen ve yürürlükte olan Hayvanları Koruma Kanunu’na göre hayvanlara karşı suç işleyenlere düşük idari para cezaları uygulanıyor. Sadece hayvanı terk etmenin değil, işkence ya da istismarın cezası “suç” değil, “kabahat”olarak tanımlanıyor, sicile dahi işlenmiyor.

Aynı kanuna göre, belediyelerin sokak hayvanlarına karşı görevi “kısırlaştır, aşıla, aldığın yere bırak ve bıraktığın yerde yaşamını destekle” olarak tanımlanıyor. Yani sokak hayvanları alıştıkları mahalle veya büyüdükleri alanda yaşama hakkına sahip. Ancak tüm Türkiye’de ormanlar, yol kenarları ve otoyollar sahipsiz ve bakıma muhtaç hayvanlarla dolu. Üstelik bu hayvanların kulaklarında belediyeye ait küpeler var.

Patiliköy 500’den fazla hayvana ev sahipliği yapıyor

Kanunen korumasız olan sokak hayvanlarına kucak açan milyonlarca hayvansever, tamamen gönüllülük esasıyla çalışan ve bağışlarla ayakta duran gruplar var. Ankara’daki Patiliköy de bunlardan biri. Volkan-Canan Koç çiftinin dokuz yıldır kendi çabalarıyla geliştirdikleri oluşum bugün 500’den fazla hayvana ev sahipliği yapan resmi bir dernek ve bakımevi. 

Koç çiftinin hayatı ise Patiliköy’le sınırlı değil. Evlerinden yaklaşık 60 kilometre uzaktaki Patiliköy’e ulaşana dek, yağmur çamur demeden her sabah, 25 farklı noktadaki yaklaşık 400 hayvanı besleyip ilgileniyorlar.

Cansu Şimşek, Koç çiftiyle birlikte sabahın ilk ışıklarıyla başlayan, eksi 6 derecede bir gün geçirdi, hikayelerini onların ağızlarından dinledi.

Kurgu: Sedat Elbasan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.