Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AİHM’den Türk futboluyla ilgili emsal karar: “Tahkim Kurulu tarafsız değil”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’de futbolla ilgili anlaşmazlıklara ilişkin kararları veren Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu’nun yapısının bağımsız ve tarafsız olmadığına hükmetti. AİHM Türkiye’den, TFF Tahkim Kurulu’nun bağımsızlığını sağlayacak yapısal reformlar yapmasını istedi.

AİHM, TFF Tahkim Kurulu’nun Trabzonspor’un eski futbolcusu Ömer Kerim Ali Rıza, hakem Serkan Akal ve üç amatör lig futbolcusu Fatih Arslan, Şaban Serin ve Mehmet Erhan Berber hakkında verdiği kararlarda adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti. AİHM’ye yapılan beş ayrı başvuru, üç dava halinde görüldü. Üç amatör futbolcunun başvurusu tek dava haline getirildi.

Mahkeme, TFF Tahkim Kurulu’nun eski futbolcu Ömer Kerim Ali Rıza ve hakem Serkan Akal hakkında verdiği kararda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) adil yargılanma hakkını içeren 6’ncı maddesinin ihlal edildiğine hükmetti. TFF Yönetim Kurulu’nun Tahkim Kurulu’na baskı yaptığı ileri sürülen kararda, Türkiye’nin TFF Tahkim Kurulu’nun bağımsız ve tarafsız çalışabilmesi için önlemler alması gerektiği belirtildi. AİHM tarafından açıklanan kararda, Türkiye’nin Rıza ve Akal’a 12 bin 500’er euro tazminat, Rıza’ya 6 bin 975 euro mahkeme masrafı ödemesi gerektiği belirtildi.

Ömer Kerim Ali Rıza’nın davası

Türkiye ve İngiltere vatandaşı olan Ömer Kerim Ali Rıza, 2008-2009 sezonunda Trabzonspor ile sözleşmesi devam ederken İngiltere’ye dönmüştü. Taraflar arasındaki anlaşmazlık ilk önce Uyuşmazlık Çözüm Kurulu (UÇK), ardından da TFF Tahkim Kurulu’na taşınmıştı. 

UÇK Ali Rıza’nın sözleşmeyi haksız olarak feshettiğini karar vermiş ve Trabzonspor’a tazminat ödemesine hükmedip Rıza’ya dört ay süreli sportif ceza vermişti. Rıza’nın başvurusu üzerine Tahkim Kurulu, futbolcunun ödeyeceği tazminat miktarının 62 bin euroya düşürülmesine ve sportif cezanın kaldırılmasına hükmetmişti. Rıza Trabzonspor ile yaşadığı uyuşmazlığı FIFA Uyuşmazlık Çözüm Dairesi ve Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) taşımış ancak buralarda da bir çözüme ulaşamamıştı. 2010 yılında AİHM’ye başvuran Ali Rıza, Tahkim Kurulu üyelerini belirleyen TFF Yönetim Kurulu’nun büyük çoğunlukla profesyonel futbol kulüplerinin temsilcilerinden oluştuğuna dikkat çekerek, futbolcular ve kulüpler arasındaki uyuşmazlıklarda kurulun bağımsız ve tarafsız davranamayacağını savunmuştu.

 Hakem Serkan Akal’ın TFF’ye başvurusu reddedilmişti

Merkez Hakem Kurulu, 2015’te Serkan Akal’ı üst klasman yardımcı hakem listesinden çıkarmıştı. Bunun üzerine Akal TFF Tahkim Kurulu’na başvurmuş ancak başvurusu reddedilmişti. Akal daha sonra AİHM’ye başvurmuştu.

Üç amatör lig futbolcusu Fatih Arslan, Şaban Serin ve Mehmet Erhan Berber’in ayrı ayrı AİHM’e yaptıkları başvurular, tek bir davada birleştirildi. Üç başvurucu hakkında ise Amatör Futbol Disiplin Kurulu (AFDK) “müsabaka sonucuna etki etmekten, 1 yıl futbol müsabakalarında oynamama cezası” vermişti. AFDK’ye sevk edilen futbolcular, savunma yapabilmek için iddianame ve raporun kendilerine verilmediğini, bu yüzden savunma yapamadıklarını söylemişlerdi. Futbolcular, Türkiye’de çözüm bulamadıkları için AİHM’ye başvurmuşlardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.