Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir el arabası ve 99 tane ikinci el telefon: Google Haritalar’ı hack’lemek işte bu kadar kolay!

Sanatçı Simon Weckert, içinde 99 adet ikinci el telefonun olduğu bir el arabasıyla Berlin’in sokaklarında dolaşarak, Google Haritalar’daki (Google Maps) trafik yoğunluğu göstergelerini manipüle etti. Weckert’in manipülasyonu sonucu servis üzerinde yeşilden kırmızıya dönen sokaklar, sürücülerin tercih etmemesiyle tüm gün boş kaldı.

Google, coğrafi servislerine, 2005 yılında Google Maps ve Google Earth ile başladı, 2007 yılında bu servislere bir de Google Street View dahil oldu. Google’ın sanal harita servisi, haritanın ne olduğu, nasıl göründüğü ve teknolojik sınırlarına dair anlayışımızı temelden değiştirdi ve haritalarla birebir etkileşime girmemizi sağladı.

Artık bu harita servisleri olmadan, araç paylaşım ve kiralama uygulamalarını kullanmak ve hatta özel aracımızla alışık olmadığımız bir yoldan gitmek bile imkansız hale geldi. Peki Google’ın harita servislerinin, hayatımızı kolaylaştırmanın yanında denetim, kontrol ve düzenleme mekanizmalarıyla arasındaki ilişki nedir? Bu haritalar, bilgiyi kontrol etme işlevine sahip mi? Sanatçı Simon Weckert’in ikinci el telefonlarla Google servisleri üzerinde uyguladığı manipülasyon, işte bu soruları görünür kılmayı amaçlıyor. Diğer yandan Weckert’in bu girişimi, Google Haritalar’ın algoritmasındaki ve kullandığı parametrelerdeki açığı da ortaya koyuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.