Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kopyala yapıştır komutlarının mucidi Larry Tesler’ın ardından, Timur Akkurt: “Kopyala-yapıştırı bulmasaydı, halimiz perişandı”

Kopyala ve yapıştır (copy paste) komutlarını icat eden Amerikalı bilgisayar bilimcisi Larry Tesler, 74 yaşında hayata veda etti.

Bilgisayar klavyesinde yazı yazarken ve işlem yaparken kullandığımız “kopyala, yapıştır” kısa yolunun mucidi Larry Tesler’in pazartesi günü yaşamını yitirdiği duyuruldu. Bilgisayarda en çok başvurulan kısa yollardan biri olan “Crtl + C, Crtl + V” arkasındaki isim olan Tesler’in ölüm nedenine dair bir açıklama henüz yapılmadı.

Larry Tesler kimdir?

Larry Tesler 1945 yılında New York şehrinde doğdu ve 1960’lı yıllarda Stanford Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi eğitimi aldı.

Tesler, kariyeri boyunca AppleNet ve Apple’ın Gelişmiş Teknolojiler Grubu gibi departmanlarının başkan yardımcılığı görevini üstlenmenin yanı sıra, Amazon ve Yahoo gibi firmalarda da görev aldı; 1980 ile 1997 yılları arasında Apple bünyesinde çalıştı. Apple’dan ayrıldıktan sonra Stargate adında yazılım eğitimleri üreten bir şirkette çalışmaya başladı. Tesler, Amazon ve Yahoo gibi şirketlere de danışmanlık yapmaya devam ediyordu.

“Kes kopyala yapıştır artık refleks olarak yaptığımız bir şey”

Teknoloji sitesi Teknosafari’nin kurucusu ve yazar Timur Akkurt, “kopyala yapıştır”ın mucidi Larry Tesler’ın ardından şu açıklamalarda bulundu: 

“Hayatımızın teknoloji ile alakalı pek çok alanında kullandığımız kes kopyala yapıştırın da mucidi. Halimiz perişandı bunu bulmasaydı. Gerçekten o kadar çok alanda kullanıyoruz ki, sadece metin anlamında da değil. O mantığı, biz mesela video prodüksiyon ağırlıklı işler yapıyoruz, orada bile kes – kopyala var. Efekti kopyala diğer tarafa yapıştır var. İşleri o kadar hızlandırıyor ki artık kullandığımızın da farkında değiliz. Refleks olarak yaptığımız bir şey. Hatta bunu yapamayınca sinirleniyoruz, bazı sitelerde kopyalanamaz içerikler oluyor. Onu alıp bir notuna koymak istiyorsun, yapamayınca kızıyorsun. Olmazsa olmazı oldu hayatımızın. Bundan dolayı Larry Tesler bence kıymetli bir insandı. Bir de tabii, o yapmasaydı biri mutlaka yapacaktı. Bulunması gereken bir icattı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.