Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya Uygur Kongresi Başmüfettişi İdris: “Vuhan yakınlarındaki fabrikalarda ve koronavirüs hastanesinde Uygurlar zorla çalıştırılıyor”

Çin’in Vuhan kentinden dünyaya yayılan koronavirüs salgını, Çin’in Sincan bölgesinde yaşayan Uygurlar için ciddi bir tehdit haline geldi. Medyascope’a konuşan Dünya Uygur Kongresi Başmüfettişi Abdülhakim İdris, Vuhan kentinin yakınlarında bulunan fabrikalarda Çinlilerin çalışmadığını, Uygurlar’ın bu fabrikalarda zorla çalıştırıldığını iddia etti. İdris ayrıca, Vuhan kentinde yedi günde yapımı gerçekleşen koronavirüs hastanesinde de Uygur Türkü hemşirelerin zorla çalıştırıldığını ve Çin devlet televizyonunun bu durumu “Sincan’dan Vuhan’a destek” propagandasıyla yayınladığını öne sürdü.

“Kamplarda yaşanacak olası salgın felaketle sonuçlanır”

Çeşitli temaslar gerçekleştirmek üzere Türkiye’de bulunan ve 31 senedir ABD’de yaşamını sürdüren Uygur Hareketi Başkanı Rushan Abbas ise, “Kamplarda kalan Uygurlar yeterli beslenemiyor, bu yüzden bağışıklık sistemleri çok düşük; bir salgın durumunda felaket yaşanır. Bu yüzden kamplar acilen kapatılmalı. Bu zamana kadar aldığımız haberlere göre 30-40 kişiye koronavirüs bulaştı ancak sonrasında bu haberler engellendi” dedi.

“Çin hükümeti gıda dağıtımında Uygurlara ayrımcılık yapıyor”

Uluslararası Uygur Akademisyenler Derneği Yöneticisi Mehmet Ali de, “Gıda ile ilgili ciddi sıkıntılar var. Çin hükümeti tarafından Çinlilere yapılan gıda yardımı Uygurlara yapılmıyor. Gıda dağıtımı konusunda ciddi ayrımcılık olduğu haberi alıyoruz. Uygurlar’ın gıda ihtiyaçları dokuz günde bir karşılanıyor. Anneler çocuklarını günde bir öğün yemekle besliyor, kıtlık tehlikesi var” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.