Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı: “Osman Kavala’nın tekrar tutuklanmasının hukuki bir zemini yok, karar siyasi”

İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı, iş insanı Osman Kavala’nın Gezi Davası kapsamında tahliye edildikten sonra başka bir dosyadan tekrar tutuklanmasıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. İHD İstanbul Şubesi’nde yapılan ortak açıklamayı Burcu Bingöllü okudu. 

Temelsiz suçlamalar ve hukuka aykırı uygulamalarla 840 gün özgürlüğü çalınan Osman Kavala’nın 18 Şubat’taki tahliyesinin hemen ardından, 15 Temmuz soruşturması kapsamında yeniden tutuklandığını belirten Bingöllü şunları söyledi: “Mevcut yasalara göre tutukluluk halinin sanık hakkında bir iddianame hazırlanmadan iki yılı aşması mümkün değil. Bu yönüyle yeniden tutuklama kararı ihlaldir. Osman Kavala emniyette ve savcılıkta tekrar sorgulanmamış, sulh ceza hâkimliğince tutuklanması talebiyle sevk edilmiştir. Bu uygulama, tekrar tutuklanmasının geçen 28 ayda ortaya çıkan yeni bir delil ya da bilgiye dayanamadığının açık kanıtıdır. Bu nedenle avukatların başvurusu bile gerekmeden 25 Şubat 2020’de tahliye edilmesi kanuni mecburiyettir.”

Kavala hakkında verilen tutuklama kararı ve tutukluluk halinin devamının hiçbir hukuki zemini olmadığının altını çizen Bingöllü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu karar, Osman Kavala’yı cezaevinde tutmaya kararlı bir siyasi iradenin, hukuku bu amaç için kılıf olarak kullanmaya çalışmasından ibarettir. 

İHD İstanbul Şubesi’nde yapılan ortak basın açıklamasına şu kurum ve kuruluşlar katıldı: Civil Rights Defenders, Düşünce Suçu’na Karşı Girişim, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Kaos GL, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, Punto24 Bağımsız Gazetecilik Derneği, Research Institute on Turkey, Sivil Alan Araştırmaları Derneği, SPod, Türkiye Almanya Kültür Forumu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Uluslararası Af Örgütü, Yaşam Bellek Özgürlük Derneği, Yurttaşlık Derneği.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.