Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope Türkiye-Yunanistan sınırında (2): “Gaz atıyorlar ama geçene kadar bekleyeceğiz”

Fırat Fıstık & Egemen Gök

Türkiye-Yunanistan sınırında mültecilerin bekleyişi sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu sabah itibariyle 18 bin kişi sınırı geçti” derken Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelios Petsas, son 24 saatte Yunanistan’a geçmeye çalışan 4 bin kişinin geri çevrildiğini duyurdu. Pazarkule Sınır Kapısı’na gelen mülteci sayısı ise artmaya devam ediyor.

Suriye İdlib’de 33 askerin hayatını kaybettiği saldırının ardından AKP Sözcüsü Ömer Çelik bir açıklama yapmış ve “Artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz” demişti. Bu açıklamanın ardından ilk gün İstanbul’un farklı ilçelerinden Edirne’deki Pazarkule Sınır Kapısı’na akın eden mülteciler geceyi de burada geçirdi.

Bugün sabah saatlerinden itibaren ise farklı illerden otobüslerle gelen mülteciler, sınıra ulaştı ve sınırın açılması için bekleyişini sürdüren mülteci sayısı 3 bini aştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün yaptığı açıklamada “Kapıları açtık. Bu sabah itibariyle 18 bin kişi oldu kapıyı zorlayıp geçenler. Kapıyı bundan sonraki süreçte de kapatmayacağız” derken bugün bu sayının 25 bine ulaşabileceğini söyledi.

“4 bin kişi geri çevrildi”

Yunanistan ve Bulgaristan ise sınırdaki geçişleri engellemek için tedbirlerini artırdı. Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelios Petsas sınırdaki durumla ilgili son sayıları paylaştı, son 24 saatte ülkeye girmeye çalışan 4 bin kişinin geri çevrildiğini belirtti.

Sık sık müdahale ediliyor

Sınırda bekleyen mültecilere sık sık Yunanistan güvenlik güçleri tarafından gaz ve ses bombalarıyla müdahale edilirken, yığılma yaşandığı zamanlarda ise havaya uyarı ateşi açıldı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.