Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiliz bilim insanları cevap üzerinde uzlaşamadı: Bir kişi #koronavirüs’e iki kez yakalanabilir mi?

Aralık ayında Çin’in Vuhan kentinde çıkan yeni tip koronavirüs tüm dünyaya yayılmış durumda. Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı yedi bini aşarken, vaka sayısı ise bugün (17 Mart) itibarıyla 187 bin 337.  Tüm dünyada panik haline gelen bu salgında ise bir konu çok tartışılıyor: “Bir kişi koronavirüse iki kez yakalanabilir mi?”

Covid-19 virüsünün ortaya çıkışından bu yana en önemli konulardan biri insanların bu virüse iki kez yakalanıp yalaklanmayacakları. Pazartesi günü, İngiltere hükümetinin baş bilimsel danışmanı Patrick Vallance ve Başbakan Boris Johnson’un baş tıbbi danışmanı Prof. Dr. Chris Whitty, halkı koronavirüs hakkında bilgilendirdi. Virüse sahip olanların bağışıklık geliştireceklerini belirten Vallance ve Whitty, “tekrar bulaşıcı bir hastalığa yakalanmanın nadir olduğunu” savundu.

Bilim insanlarının kafasını kurcalayan bu soru ilk olarak geçen ay gündeme gelmişti. Şubat ayında Japonya’da iyileştiği açıklanan bir kadının tekrar tekrar virüs testlerinin pozitif çıkması endişeye neden olmuştu. 

Guardian’ın haberine göre; virüs nedeniyle yeniden enfeksiyonun “olası olmadığını” vurgulayan Leeds Üniversitesi’nde viroloji uzmanı Prof.Dr. Mark Harris, “Bilimsel literatürde hayvan koronavirüslerinin -özellikle yarasa kaynaklı olanlar- kalıcı enfeksiyonlar yarattığıyla ilgili bazı kanıtlar var” dedi.

Patrick Vallance’a pazartesi günü, bahsi geçen Japonya’daki vakanın, artık “sürü bağışıklığı”nın işe yaramadığını gösterip göstermediği soruldu. Bazı insanların ikinci kez bulaşıcı hastalıklara yakalandığını dile getiren Vallance, bu durumun nadiren görüldüğünü söylerken koronavirüs için bunun geçerli olduğuna dair bir veri bulunmadığını belirtti.

Brighton ve Sussex Tıp Fakültesi’nde bulaşıcı hastalıklar profesörü olan Prof. Dr. Jon Cohen ise bir kişi virüsü atlamışsa vücudunun bağışıklık kazanacağını söyledi ve “Virüse bağlı enfeksiyon aldıktan sonra genelde insanlar bağışıklık kazanır ve tekrar almaları zor olur. Ancak her zaman tuhaf istisnalar vardır” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.