Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs salgını – Sigara ve alkol kullanımı bağışıklığı düşürüyor

Dünyada ve Türkiye’de koronavirüs vakalarında artış devam ediyor. Uzmanlar alınacak önlemleri anlattıkları gibi, uyarılarda da bulunuyor. Türk Toraks Derneği’nin (akciğer ve göğüs sağlığına ilişkin bir dernek) solunum yolları enfeksiyonları çalışma grubu, sigara kullananların koronavirüsten daha çok etkilenebileceklerini açıkladı.

“Sigara içen, içmeyene göre daha fazla risk altında”

Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram, sigara kullanımın solunum yollarını olumsuz yönde etkilediğini ve bağışıklık sistemini baskıladığını belirtti. Medyascope’un sorularını yanıtlayan Bayram “Sigara, solunum sisteminin mikroplara, virüslere direncini bağışıklığını zayıflatıyor. Sigara içenler koronavirüse karşı daha hassas olabilirler, daha kolay hastalığa yakalanabilir, daha kolay bulaşabilir. Mutlak bir kural yok ama bir risk değerlendirmesi yapılırsa sigara içen içmeyene göre daha fazla risk altında” dedi.

“Nargile daha da riskli”

Bayram, elektronik sigara ve nargile gibi tütün ürünleri hakkında ise şöyle konuştu: “Çalışmalar bütün tütün ürünlerinin benzer şekilde yan etkileri olduğunu gösteriyor. Elektronik sigaranın fazladan akut akciğer hasarı yapıcı bir etkisi var. Son yıllarca bu konu çokça tanımlandı, içindeki etken maddelerin sebep olduğu düşünülüyor. Burada nargile biraz daha risk taşıyor. Çünkü doğrudan temas ile bulaştırma riskini artırabilir nargile.”

“İçkinin boğazdaki virüsü temizlemesi mümkün değil”

Medyascope’a konuşan içki kültürü yazarı Dr. Burkay Adalığ ise içki ve alkol kullanımı ile alakalı “Virüs boğazımızda, ağzımızda durmuyor, direkt kana karışıyor. Bu yüzden ağzımda içki var, ben içki içiyorum, boğazımdaki virüsü temizler gibi bir şey kesinlikle mümkün değil” açıklamasında bulundu.

“Alkol kullanımı herhangi bir hastalıkta önerilmiyor”

Meleklerin Payı adındaki içki kültürü blogunda konuyla ilgili bir yazı kaleme alan Adalığ, şunları kaydetti: “İçkilerin içinde de etik alkol olduğu için alkol denince akla içki geliyor. İçki içildiğinde vücuttaki birçok sistem alkolle uğraşıyor ve bağışıklık sistemimiz düşüyor. Alkol, hele de düzenli ya da çok kullanıldığında vücudun bağışıklık sistemini düşürüyor. Alkol virüsü öldürür bilgisine gelince, insanlar içki içersek koronavirüsü de öldürürmüş gibi bir yanlış kanıya kapıldı. Alkol kullanımı bağışıklığı düşürür. Bu yüzden alkol, herhangi bir hastalıkta önerilmeyecek bir şey.”

Dezenfeksiyon ve el temizliği için kullanılan alkollün nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili ise Adalığ, “Bu tür ürünlerin içinde etil alkol var ancak içilmesi kesinlikle yasak olan izopropil alkol, propanol gibi alkol çeşitleri de var. İçilebilen sade etil alkoldür. Metil alkol ve diğer alkoller zehirli. Karaciğer yetmezliğine, körlüğe kadar giden hastalıklara sebep oluyorlar” uyarısında bulundu. 

“Dezenfektanlar, su ve sabun olmayan ortam için öneriliyor”

Yüksek dereceli alkoller ile yapılan dezenfeksiyonun önemli olduğunu belirten Adalığ “Ama asıl önemli olan şey su ve sabun kullanımı. Su ve sabun kullanarak zaten virüsü anında elimine edebiliyorsunuz. Bu yüzden sık el yıkamak yeterlidir. Alkol içeren dezenfektanlara insanlar çok rağbet gösterdi ama bunlar sadece su ve sabun olmayan ortamlar için önerilebilir” dedi.

Dr. Burkay Adalığ ve Prof. Dr. Hasan Bayram ile söyleşilerimizin tamamı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.