Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaliforniya’da evde kalma “ricası”, “emre” döndü

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde koronavirüs salgını nedeniyle eyalet genelinde zorunlu “evde kalma emri” çıkarıldı.

Salgından en çok etkilenen üçüncü eyalet olan Kaliforniya’da ekonominin belkemiği bar, restoran ve eğlence mekanlarının pazartesi günü kapatılması istenmiş, halk “shelter in place” (yerinde sığınak) politikası izleyerek evden çıkmamaya davet edilmişti.

Ancak Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, 40 milyon eyalet sakinine bu kez kesin olarak “evde kalma emri” verdi. En az 1041 vakanın görüldüğü eyalette, 19. ölümün yaşanmasından sonra Vali Newsom, sosyal medya üzerinden kameralar karşısına geçti. Vali, artan vaka sayısının eyaletin tüm sağlık sistemini tehdit ettiğini söylerken, “Bu isteyerek verdiğimiz bir karar değildi, izolasyonu tercih etmezdik. Sosyal mesafeyi koruma kaydıyla köpeğinizi gezdirebilir, çocuklarınızı parka götürebilirsiniz” dedi.

Vali Newsom ayrıca, kolluk kuvvetlerinin zor kullanmasına ya da karantina kuralını delerek sokağa çıkanlara bir yaptırım uygulanmasına gerek kalmayacağına, “sosyal baskının” herkesi evde tutmaya ve mesafe koymaya yeteceğine inandığını söyledi.

Kaliforniya’da mart ayı başında hayatını kaybeden ilk hasta, virüsü San Francisco’dan Meksika’ya giden bir yolcu gemisinde kapmıştı. İlk vakayla birlikte “acil durum paketi”ni devreye sokan Vali Newsom, eyaletin 1 milyar dolarlık salgınla mücadele bütçesini onaylamıştı. Sözkonusu bütçe, öncelikli olarak hastanelerin yatak kapasitelerinin artırılmasında, gözlem ve karantina alınan kişilere mali olarak yardım sağlanmasında kullanılacak.

Vali Newsom ayrıca geçen haftaki açıklamasında, eyalet nüfusunun yarısının önümüzdeki iki ay içinde Covid-19 virüsünü kapacağını açıklamıştı. Eyalette yaşayan yaklaşık 60 bin evsizin önümüzdeki sekiz haftada kritik bir eşiğe girdiğini belirten ewsom, “acil durum paketi”ne evsizleri de dahil edeceklerini bildirmişti.

Virüs NBA’de 

NBA takımlarından Los Angeles Lakers’ın iki oyuncusunda koronavirüs tespit edildiği açıklandı. İsimleri saklı tutulan oyuncularla birlikte NBA’de toplam Covid-19 vakası 14’e yükseldi.

Los Angeles Lakers takımının, 10 Mart tarihinde oynadığı Brooklyn Nets maçının ardından oyunculara test yapılmıştı. Brooklyn Nets takımı da dört oyuncusunda virüse rastlandığını açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.