Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope özel haber: 15 Temmuz darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle 3,5 yıldır hapiste olan erlerle ilgili ilk tahliye kararı

15 Temmuz darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle dört yıla yakın süredir hapiste olan erlerle ilgili ilk tahliye kararı çıktı. İstanbul’un Harbiye semtindeki TRT Radyo binasının basılmasıyla ilgili açılan davada yargılanıp ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan 14 erle ilgili ilk derece mahkemesinin ve istinafın kararı, Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 14 ere verilen cezaya yönelik bozma kararı vererek tahliyelerine hükmetti.

Tutuklu bulundukları süre ve mevcut delil durumu dikkate alınarak tahliyelerine karar verildi

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 14 erle ilgili “Anayasayı ihlal”, “kasten öldürme” ve “kasten öldürmeye teşebbüs” suçlarından verilen mahkumiyet hükümlerinin bozulmasına, bozmanın “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” ve “haberleşmenin engellenmesi” suçlarına da sirayet etmesine hükmetti. 16. Ceza Dairesi bu çerçevede, sanıkların tutuklu bulundukları süreyi ve mevcut delil durumunu dikkate alarak tahliyelerine karar verdi.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi sanıklarla ilgili müebbet hapis cezası kararı vermiş, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi de 15 Şubat 2019’da kararı onamıştı.

Dosyada TRTTBMM, Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılan sıfatıyla yer alıyordu.

Avukat Meliha Mutlu : “Bu karar askeri öğrenciler için emsal olmalı”

Medyascope’a konuşan Avukat Meliha Mutlu, “Bu kararın benzer dosyalarda emsal olmasını diliyorum. Erlerden hiçbir farkı olmayan askeri öğrenciler için de bu karar verilmeli” dedi. Mutlu, kararın tebliğnamesinde belirtilen “erlerin Türk Silahlı Kuvvetleri hiyerarşisinde en alt statüde olması” gerekçesiyle tahliyelerinin yerinde olduğunu vurguladı. Avukat Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bu kararın benzer dosyalara da emsal olmasını diliyorum. Erlerden hiçbir farkı olmayan askeri öğrenciler için de tıpkı ilgili kararda olduğu gibi ‘yaşları, eğitim ve kültür durumları, bilgi düzeyleri, hayat tecrübeleri, görevleriyle ilgili mevzuat konusundaki yetersizlikleri ile birlikte olay sırasında içinde bulundukları durumun kendilerinde yaratmış olduğu korku ve paniğin etkisiyle dış dünyada meydana gelen olaylar ile zihinlerinde oluşan gerçeğin birbiriyle uyuşmadığı ve olayları tam olarak anlayıp kavramakta hataya düştükleri ve haksızlık bilinçleri bulunmadığı’ nazara alınarak gerçekleşen unsur yanılgısı nedeniyle kasten hareket etmiş sayılamayacakları gözetilip, kendilerine yüklenen suçlar nedeniyle Türk Ceza Kanunu’nun 30/1 maddesi (Ceza hukukunda hata; ceza sorumluluğunu ortadan kaldıran veya azaltan nedenler arasında kabul edilmektedir)  gereği ceza verilmemesi gerekir. Benzer durumdaki dosyalardaki erler, Hava Harp Okulu ve astsubay stajyer öğrenciler için de bu kararın emsal olmasını diliyoruz.”

Ne olmuştu?

TRT baskını sırasında Fahrettin Yavuz, Murat Demirci ve Jaouand Meroune isimli üç kişi hayatını kaybetmiş, 50 kişi de yaralanmıştı. Baskın, Hasdal kışlasında akşam saat 20.00’de içtimaya çağrılan askerlere “terör saldırısı var” denilerek radyo binası önüne getirilmesiyle başladı. Erlere emir verenlerin baskın ve çatışmalar sırasında erlerin telefonlarını topladıkları ve “dışardakiler halk değil, onlar DAEŞ’li, PKK’lı. Halk biziz, halk sizsiniz” sözleriyle erleri motive ettikleri mahkeme kayıtlarına girmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.