Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bonservis Gıda Firması 12 işçiyi işten çıkardı: “Bize büyük bir sürpriz oldu, arabulucu da çözüm değil, bir şey diyemiyoruz”

Türkiye’nin en büyük özel kuruluşlarından biri olan Esas Holding’e bağlı Bonservis Gıda, koronavirüs salgını sebebiyle yaşanan ekonomik daralmayı sebep göstererek 12 işçiyi işten çıkardı.

2005 yılında Şevket Sabancı ve ailesi tarafından kurulan, yerli ve uluslararası gıda markalarının tedarikçisi olarak satış ve dağıtım yapan Bonservis Gıda, koronavirüs salgınından dolayı oluşan ekonomik daralmayı sebep göstererek sekizi satış bölümünde, ikisi depo bölümünde ve yine ikisi sevkıyat bölümünde olmak üzere toplam 12 çalışanını işten çıkardı. Firmanın, işten çıkardığı işçilerin tazminatlarını ödediği, çalışanlarına “Süreç bittiğinde tekrar çalışmaya başlayacağız” dediği öğrenildi. Öte yandan işten çıkartılmayan işçiler de 1 Nisan’a kadar yıllık izinde olacaklarını fakat yıllık izin bittiğinde çalışmaya devam edip etmeyeceklerini bilmediklerini söyledi.

“Sektörün daralması sebep gösterildi”

İşten çıkartılan bir işçinin aktardığına göre firma, virüs nedeniyle departman bazlı daralmaya gittiğini söyleyerek çalışanların işine son verdi. İşçiler, işten çıkartıldıklarını ise kendilerine yollanan mail ile öğrendi. Firma mailinde şu ifadelere yer verdi: “16.03.2020 tarihli İçişleri Bakanlığı koronavirüs tedbirleri tebliğine istinaden, hizmet verdiğimiz müşteri kitlesinin kapatılması ve paralelinde ani ekonomik daralma sebebiyle şirketimiz yapısında, departman bazında küçülme kararı alınmıştır. Bugün itibarıyla iş sözleşmenizin tüm yasal hakedişleriniz ödenmek suretiyle karşılıklı olarak İş Kanunu’nun 17. maddesince feshedileceğini bildiririz.”

“Bir şey diyemiyoruz, bize büyük bir sürpriz oldu”

İşten çıkartılan bir işçi bu kararı beklemediklerini belirtiyor: “Bir şey diyemiyoruz. Bize büyük bir sürpriz oldu. Şu an olağan paramızı harcayacağız. İşsizlik maaşına başvurduk. Ben onu bekliyorum.”

“Sizi tekrar işe alacağız”

İşten çıkarma sırasında kendilerine tekrar işe alınacaklarının söylendiğini anlatan bir başka işçi şunları söylüyor: “Bize işten çıkarmaya mecbur olduklarını, gelir olmadan gider olmayacağını söylediler. ‘Süreç bittiğinde sizi tekrar işe alacağız’ dediler. ‘Geri alacağız’ dediler ama belki üç ay belki dört ay sonra olacak bu. Virüs olayının ne kadar süreceği belli değil. Bu süreçte ben iş bulabilirsem gideceğim. Fakat şu an hiçbir firma eleman almıyor, firmalar çalışmıyor zaten.”

“Arabulucu olduğu için dava çözüm yolu değil”

İşten çıkarılmalarıyla ilgili hukuki yola başvurup başvurmayacakları sorusuna ise bir işçi şöyle cevap veriyor: “Düşünen var açıkçası ama direkt arabulucuya gönderiyorlar. Arabulucu da ‘Sizin dava açabilmeniz için şirketin ‘Ben bu arkadaşı almayacağım’ demesi lazım ama işe ‘Tekrar geri alacağım demiş’ diyor. Arabulucu olduğu için dava çözüm yolu değil maalesef.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.