Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs salgını medya ve haber tüketimini artırdı ancak reklam gelirleri düşüyor

Koronavirüs salgını sebebiyle insanların Twitter’a olan ilgisi gün geçtikçe artıyor. Ancak bu ilgi artışı Twitter’ın reklam gelirlerindeki düşüşü engelleyemiyor. Gelecek aylarda gelirdeki düşüşün etkilerinin medya sektöründe de görülmesi bekleniyor.

Vox’un haberine göre Twitter, kullanıcı sayısı ve trafiğinin artmasına rağmen reklam gelirlerinde yaklaşık yüzde 20’lik düşüş yaşadı. New York Times, önümüzdeki dönemde reklam ve abonelik gelirlerinde düşüş beklediğini açıkladı. Google ve Facebook‘un da reklam gelirlerinin azalması bekleniyor.

Mart ayında Twitter’ın günlük kullanımı yüzde 23 arttı. Ancak, reklamverenler harcamaları azalttığı veya tamamen durdurduğu için şirketin geliri mart ayında yüzde 20 civarında düştü. Salgının medya kuruluşlarını vuracağı tahmin ediliyordu çünkü salgının yarattığı ekonomik belirsizlik içinde, şirketler ilk önce reklam giderlerinde kesintiye gitmişti.

Twitter yönetimi, yatırımcılarına pazartesi günü yaptığı açıklamada, Wall Street analistlerinin şubat ayı başlarında kendilerine ilettiği projeksiyonlara artık inanmadıklarını ve tahmini yüzde 20’lik gelir düşüş beklediklerini belirtti.

Twitter, salgının reklam gelirlerine zarar verdiğini açıklayan iki büyük medya şirketinden biri. New York Times da bu ayın başlarında abonelik gelirleri iyi görünse de reklam gelirinin yılın ilk üç ayında düşeceğini açıkladı.

Google’ın ana şirketi olan Alphabet, Wall Street’e projeksiyon yapmıyor, bu yüzden Twitter’da olduğu gibi yatırımcılarına yeni bir projeksiyon sunmak zorunda kalmayacak. Facebook, Wall Street’e resmi bir bildirim yapmasa da reklam işinin baskı altında olduğunu bildirdi.

24 Mart’ta öğleden sonra yayımlanan bir blog yazısında Facebook, özellikle mesajlaşma hizmetine ilginin arttığını ancak yine de reklam gelirlerinde azalma olduğunu belirtti: “Bulunduğumuz hizmetlerin çoğundan para kazanmıyoruz. Kullanımın arttığını görüyoruz. Kovid-19’un yayılmasını azaltmak için agresif önlemler alan ülkelerdeki reklam işimizde bir zayıflama gördük.”

Muhtemelen hem Alphabet hem de Facebook, reklam işletmelerinde maddi düşüşler görecek. Google ve Facebook reklamlarını satın almak ve tanıtım yapmak çok kolay, bununla beraber reklamlardan vazgeçmek ve iptal etmek de o kadar kolay.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.