Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cezaevleri koronavirüs riski altında — Başak Demirtaş ile söyleşi: “Selahattin’in sağlık durumundan endişeliyim”

Koronavirüs salgını tüm dünyanın tek gündem maddesi. Türkiye’de de ilk vakanın görülmesiyle birlikle cezaevlerinde bulunanların durumu hem muhalefet hem de sivil toplum örgütleri tarafından gündeme getirildi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 23 Mart’ta düzenlediği koronavirüs salgınına ilişkin koordinasyon toplantısında, cezaevlerinde pozitif koronavirüs vakasına rastlanmadığını söylemiş ve aldıkları bir dizi önlemi kamuoyuyla paylaşmıştı.

Ancak tutuklu yakınları ve avukatlar hapishanelerdeki hijyen ve yaşam koşullarından tedirginlik duyuyor. Endişeli isimlerden biri de eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş. Demirtaş, Medyascope’a yaptığı açıklamada eşiyle ilgili kaygılarını dile getirdi. “Selahattin, üç buçuk yıl önce tutuklandı ve bize en uzak cezaevinde tutuluyor. Başka ülkelere cezaevi açma imkanı olsa en uzak ülkeye götürürlerdi. Ancak şimdi ben de çocuklar da Selahattin’in anne babası da onu seven herkes ve cezaevlerinde yakınları olanlar, yüzbinlerce kişi çok kaygılıyız” diyen Demirtaş, normal şartlar altında da hapishanelerde beslenme, yaşam ve temizlik koşullarının yetersiz olduğunu ve hatta eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Gültan Kışanak’ın tutuklu bulunduğu cezaevinde farelerin cirit attığını anlattı.

Eşinin hipertansiyon ve uyku apnesi sendromu rahatsızlıkları olduğunu anımsatan Demirtaş, eşinin halihazırda, dışarıda dahi olsa koronavirüs “risk grubu”na girdiğini söyledi. Kaygısının ve endişesinin pandemiyle daha da arttığını söyleyen Demirtaş, hükümete şeffaflık çağrısı yaptı ve “Yazı yazan, twit atan, siyasi düşüncesini açıklayan insanlar ölüme terk edilmesin. Virüsler tutuklu, hükümlü, görevli ayrımı yapmaz; siyasi hesaplar yapmayın” diye seslendi.

Başak Demirtaş ile infaz düzenleme yasası, pandemi sürecinde cezaevlerinin koşulları ve Selahattin Demirtaş’ın sağlık durumu hakkında konuştuk.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.