Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs günlerinde çalışma hayatı (2) – Ücretsiz izne ayrılmaya zorlananlar anlatıyor: “Sonuçta hepimiz zor zamanlardan geçiyoruz, yarı yolda bırakmamaları gerekirdi”

Engin (*) turizm sektöründe 10 yıldır faaliyet gösteren ve İstanbul’un en gözde semtlerinde birinde bulunan lüks bir otelde resepsiyonist olarak görev yapıyor. Bir yıla yakın bir süredir burada çalışıyor. Fakat Engin koronavirüs salgınının Türkiye’de de görülmesinin ardından “salgın nedeniyle özellikle turizm sektörünün bundan doğrudan etkilenmesi ve buna bağlı olarak yaşanan iş düşüklüğü” gerekçe gösterilerek 10 gün ücretsiz izne çıkarılacağını öğreniyor. Engin’in ücretsiz izne çıkma gibi bir talebi yok aslında. “Böyle bir durumla karşılaşacağını tahmin ediyor muydun?” sorusuna ise “Gerçeği söylemek gerekirse salgın yayıldığından beri böyle bir durum olacağını tahmin ettim ve tedirginlikle bekliyordum” karşılığını veriyor.

Bütün çalışanlar ücretsiz izne çıkartılıyor

Engin, bir süre önce kurumda ücretsiz izne çıkarmaların başladığını söylüyor. Sonrasında ise kendisi de dahil olmak üzere bütün çalışanların ücretsiz izne çıkartılacağını departman şefinden öğreniyor. Özellikle evli olan çalışma arkadaşlarının bu ücretsiz izni endişeyle karşıladıklarını anlatıyor: “İş arkadaşlarım, özellikle evli olanlar bu durumu büyük endişelyle karşıladı. İnsanlarda zaten geçim sıkıntısı var. Bir de bu sürecin eklenmesi fazlasıyla zor geldi.”

 “İnsanlar bir anda kendilerini karamsarlığın ve çaresizliğin içinde buldular”

Engin, bazı iş arkadaşlarının başta ücretsiz izne çıkarılmayı kabul etmediklerini anlatıyor. Sonrasında durumu kabul etmek zorunda kalsalar da nasıl geçinecekleri hâlâ muamma. Bu durumu şöyle anlatıyor Engin: “Bazıları ilk başta kabul etmeseler de başka seçenekleri kalmadı. İnsanlar şu anda yaşamlarını nasıl sürdüreceklerini bilmiyor. Kirada olanlar var, borcu olanlar var. İnsanlar hiç beklemedikleri bir anda kendilerini karamsarlığın ve çaresizliğin içinde buldu.”

“Otel iş yapmaya devam etseydi açık bırakırlardı”

Engin, otel eğer iş yapmaya devam etseydi yönetimin çalışanların sağlığını düşünmeden oteli açık bırakacağını düşünüyor: “’Salgından dolayı iş düşüklüğü yaşamaktayız. Bundan dolayı oteli kapatmak zorundayız’ dediler. Ama şunu biliyoruz ki otel iş yapmaya devam etseydi kapatmazlardı. Çalışanın sağlığı umurlarında değil.”

Ayrıca otel yöetiminin koronavirüs salgınına karşı çalışanlarını korumak için çok büyük tedbirler almadığını da söylüyor Engin. Son zamanlarda sadece maske ve eldiven kullanımına gidildiğinden bahsediyor.

Patron ise tüm bu salgın süreci boyunca işe hiç gelmiyor. Yönetim kadrosunun ise son zamanlarda işe gelmemeye başladıklarını dile getiriyor Engin.

“Bu süreç düşündüğümüzden fazla uzun sürerse işten çıkarılma ihtimalimiz çok yüksek”

Engin şu anda 10 günlük ücretsiz izinde. Fakat bu sürecin uzayabileceğini, karamsar bir şekilde ne olup ne biteceğini beklediğini söylüyor. Sürenin uzamasının da işten çıkarılma ihtimalini artıracağını düşünüyor: “Bu süreçte işten çıkartılan arkadaşlarımız da oldu. Bizim de çıkarılma olasılığımız var. Bu süreç düşündüğümüzden fazla uzun sürerse işten çıkarılma ihtimalimiz çok yüksek.”

“Sonuçta hepimiz zor zamanlardan geçiyoruz. Yarı yolda bırakmamaları gerekirdi”

Engin, zorla ücretsiz izne çıkarılmasıyla ilgili ise “İlk başta ücretsiz izne çıkarmak yerine belli bir süre idare edebilirlerdi. Sonuçta hepimiz zor zamanlardan geçiyoruz. İnsanları yarı yolda bırakmamaları gerekirdi. Maaşları düzenli bir şekilde ödemeleri gerekirdi” diyor. Engin maaş ödemelerini hâlâ alamadıklarını ve ne zaman alacakları konusunda da bilgilendirilmediklerini söylüyor.

Engin maddi anlamda sadece kısa bir süre kendini idare edebileceği düşünüyor: “Şu durumda beklemedeyim. Kısa bir süre kendimi idare edebilirim ama ilerisi için bir şey söylemek sözkonusu değil.”

“Bankalar beklemiyor, zamanı geldiğinde parasını istiyor”

İşten çıkarılırsa da başka sektörlere yöneleceğini söylüyor Engin: “İşten çıkarılırsam farklı sektörlere yönelmeyi düşünüyorum. Çünkü turizm sektörü bu olayı kolay kolay atlatamaz. Etkileri uzun süre devam eder. Açıkçası benim de bekleyecek çok zamanım yok. Çünkü bankalar beklemiyor, zamanı geldiğinde parasını istiyor. Mecbur bir şeyler yapmam gerek.”

Otel şu anda kapalı ve orada şimdi sadece güvenlik görevlileri var. Otelin tekrar açılıp açılmayacağı veya çalışanların ücretsiz izinden dönüp dönmeyecekleri ise hâlâ meçhul.

(*) Röportaj yapılan kişinin ismi değiştirilmiştir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.