Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Veysel Ulusoy: “Salgına stoksuz yakalandık, paramız olsa bile gıda ve hububat ithal edemeyeceğiz”

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Cumhuriyet’te yazdığı köşe yazısında Türkiye’nin tahıl ve hububat stoklarındaki eksikliğini kaleme aldı. Yazısında Türkiye’nin gıda stoklarının yetersiz olduğunu söyleyen Ulusoy, gelecekte ithalat ve ihracatın da zorlanacağını söyledi.

Konu ile ilgili Medyascope’a açıklamalarda bulunan Ulusoy, “Karar vericilerin söylediği gibi bir stokumuzun olmadığı kesin. Yaz aylarında örneğin mayıs ayı sonunda başlayacak olan ve özellikle hububat ve tahılda elde edeceğimiz ürüne kadar biraz sıkıntımız olacak. Esas olan bu yıl havaların kötü gitmesiyle birlikte verimliliğin düşeceği. Yıl ortasından sonra ne yapacağımızın düşünülmesi gerekiyor. Ülkeler, özellikle gelişmiş ülkeler, ne olursa olsun hububatta stok yönetimini yıl içinde toplam arzın ve toplam talebin yüzde 30’u 40’ı kadar bir kenara koyarlar. Ama bizde bu yok ve stoksuz yakalandık bu salgın sürecinde. Sorunumuz stokumuzun olmaması. Salgın böyle gitmeye devam ederse kıtlık demeyelim, açlık demeyelim ama büyük sorunların ortaya çıkacağı aşikâr” dedi.

Gelecekte Türkiye’nin en çok hangi gıda ürünlerinde etkileneceği konusunda ise Ulusoy, şöyle konuştu: “Bunlardan en önemlisi buğday ve pirinç. Buğday stokunda ve buğday üretimindeki daralma bizi en çok etkileyen yapı olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin 1970’lerden beri 50 milyon nüfusa sahip Türkiye, şu an 83 milyona erişmiş. Ve üretimimiz 1970’lerden bu yana 17-18-19 milyon ton olarak sabit şekilde devam ediyor. Düşünün, yüzde 60-70 nüfusunuz yükselmiş ama buğday üretiminiz hâlâ aynı. Aradaki farkı da ithalat ile karşılıyoruz. Geçen yıl sadece buğdayda ithalatımız, üretimimizin yüzde 50’sinden fazla. Şu noktada en büyük sorunumuz başta Rusya’nın çektiği ülkeler grubunda artık kimse ihracat yapmayacak. Tahıl, hububat ve diğer gıda ürünlerini ihraç etmeyecek. Diğer bir deyimle ithal edemeyeceğiz. Paranız olsa bile ithal edemeyeceksiniz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.