Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 1 Nisan 2020 tarihinde yaptığı açıklamada, koronavirüsün tüm Türkiye’ye yayıldığını belirtti ve vaka sayısının en fazla olduğu 10 ili açıkladı. Bakanlığın açıkladığı verilere göre ilk 10 ilin arasında bulunan Adana’da 197 vaka görülürken, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı ise üç. Adana’da vaka sayısının öğrenilmesiyle birlikte vatandaşlar arasında panik yaşanıyor mu, Adana’nın sağlık sistemi yeterli mi, belediyenin hizmeti ne durumunda? Bu soruların yanıtlarını AdanaNeDiyor Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Armağan Kabaklı ile aradık. Vaka sayısının yüksek olmasını beklediklerini dile getiren Kabaklı, izolasyon döneminde sınıfsal farklılıkların öne çıktığını söylüyor.
“İzolasyon dönemi şehirde zengin ve fakir ayrımını ciddi bir şekilde ortaya koydu”
İzolasyonda döneminde Adana’da korku ve endişenin hâkim olduğunu söyleyen gazeteci Armağan Kabaklı, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın da vatandaşları tedbir almaları konusunda uyardığını belirtti. Kabaklı’nın izlenimlerine göre bugünlerde Adana’da en çok dikkat çeken durum ise sınıf ayrımı. Sosyoekonomik düzeyi iyi olanlar evlerinde, kötü olanlar çalışmak zorunda:
“Adana’da koronavirüse karşı endişe havası vardı fakat ilde tedbir alınmıştı. Adanalılar yerel ve resmi kaynaklardan hiçbir bilgi alamıyordu, gazeteciler haber yapamıyordu. Bu da Adana’yı endişeye sürüklüyordu. Akşamları bir yerden ambulans geçtiğinde -normal hasta dahi olsa- insanlarda ‘Acaba ne oldu?’ endişesi vardı. Adana’da şöyle bir hava vardı: Koronavirüsten dolayı alınan önlemler çerçevesinde şehirde zengin ve fakir ayrımı ciddi bir şekilde ortaya çıktı. Kuzey ve Güney Adana var. Güney Adana ekonomik olarak daha orta sınıfın bulunduğu eski Adana, Kuzey Adana’da yaşayanlar ise sosyoekonomik olarak daha gelişmiş bir seviyede. Dolayısıyla Kuzey Adana’daki izolasyon döneminde insanların yaşamdan el ayak çektiğini gözlemleyebiliyorsunuz ama Güney Adana’da olağanüstü bir durum olmamış gibi yaşamlarına devam ediyorlar. O bölgede yaşayan insanların çalışması gerekiyor.”
“Adanalılar vaka sayısının yüksek olduğunu öngörmüştü”
Adana’da vaka sayısının birkaç gün önce öngörülmeye başlandığını söyleyen Kabaklı, Türk Tabipleri Birliği’nin ve Adana Tabip Odası’nın kamuoyuna açıkladığı verileri paylaştı. Bu verilere göre Adana’da, 550 hasta koronavirüs teşhisi ya da şüphesi nedeniyle hastanede. Fakat bu verilerin açıklanmasının ardından Adana Valiliği durumu yalanlamıştı:
“Vaka sayısını birkaç gün öncesinde öngörmeye başladık. Çünkü Türk Tabipleri Birliği ve Adana Tabip odası topladığı verileri kamuoyuna duyurmuştu. Açıklanan verilere göre Adana’da 550 hasta koronavirüs teşhisi ya da şüphesi ile hastanedeydi. O noktadan sonra Adanalılar’ın endişelerinin doğru olduğu, şüphelerinin doğru çıktığı havası hâkimdi. TTB ve Adana Tabip odasının açıklamasının ardından Adana Valiliği de bir açıklama yaptı ve verileri yalanladı. Dün akşam Sağlık Bakanı’nın açıkladığı bilgilere göre Adana ilk 10 şehrin içinde. Bugünden itibaren Adanalılar’ın daha tedbirli olması gerekiyor. Adana’da vakaların yüksekliği somut olarak vücut bulmuş oldu. Bu durum bugünden itibaren şehri biraz daha tedbirli olmaya itecek.”
Armağan Kabaklı ile gerçekleştirdiğimiz söyleşinin tamamı için: