Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

En çok koronavirüs vakasının görüldüğü iller – Zonguldak: “Burada termik santral ve madenler yüzünden akciğer hastalıkları çok fazla, salgının sonuçları ölümcül olur”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 1 Nisan 2020 tarihinde yaptığı açıklamada, koronavirüsün tüm Türkiye’ye yayıldığını belirtti ve vaka sayısının en fazla olduğu 10 ili açıkladı. Bakanlığın açıkladığı verilere göre ilk 10 ilin arasında bulunan Zonguldak’ta 112 vaka görülürken, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı ise beş. Medyascope’a konuşan CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, “Zonguldak’taki hastanelerin yatak sayıları yetersiz, salgının bu kadar yayılmasının sebebi karantinaya alınmadan sosyal hayata karışan umreciler. Ölüm sayısı beş olarak açıklandı ancak yedi kişi olduğunu biliyoruz” dedi.

“Vaka artışının üç sebebi var: umreciler, kentin göç alması ve limana gelen gemiler”

Şehirdeki ani vaka artışının başlıca sebebinin umreden gelen ve karantina altına alınmadan sosyal hayata katılan 240 kişi olduğunu belirten Demirtaş, “Umreden gelenlerle ilgili süreç yanlış yürütüldü, gelip çarşı-pazar gezdiler, aileleri ve yakınları umreden dönenleri görmeye gitti, mevlütler okutuldu” dedi. İkinci sebebin ise kentin yoğun göç alması olduğunu söyleyen Demirtaş, “Bu noktada kentimiz hem öğrenci hem çalışmak için gelenlerle yoğun göç alıyor, bu şekilde yayılma olasılığı çok yüksek” diye konuştu. Demirtaş, üçüncü sebebin ise liman üzerinden gelen gemiler olabileceğini aktardı. 

“Zonguldak termik santral ve madenler yüzünden akciğer hastalıklarının yoğun olduğu bir yer, salgının sonuçları burada ölümcül olur”

Demirtaş’a göre kentin öznel koşulları salgını daha da riskli hale getiriyor: “Zonguldak termik santraller ve kömür madenleri yüzünden akciğer kanseri, kronik akciğer hastalığı (KOAH) ve astım hastalığının çok yoğun olduğu bir kent. Bu sebeple koronavirüsün burada yayılmasının ölümcül sonuçları çok yüksek olacaktır.”

“İki maden işçisinin testi pozitif çıktı”

TTK madenlerinin işçilik faaliyetlerinin üç gün önce durdurulduğunu söyleyen Demirtaş, bunun olumlu bir adım olduğunu ancak geç kalındığını, iki madencinin testlerinin pozitif çıktığını belirtti. Demirtaş “Tek çözüm sokağa çıkma yasağı” diye konuştu.

“Zonguldak’ta 25 sağlık çalışanında koronavirüs olduğunu duyuyoruz”

Zonguldak’taki hastanelerin yatak sayılarının yetersiz olduğunu vurgulayan Demirtaş, 25 sağlık çalışanının koronavirüs testinin pozitif çıktığını ve bunun sağlık çalışanları açısından koruyucu ekipman eksikliğini gösterdiğini belirtti. Demirtaş, “İlk etapta ciddi malzeme eksikliği olduğu bilgileri geliyordu. Şu anda bu eksiklikler biraz daha giderilmiş görülüyor ancak doktorlar ve hemşirelerin ulaşabildiği koruyucu ekipmana tüm sağlık işçilerinin de ulaşması gerekiyor” dedi.

Söyleşinin tamamı için : 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.