Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB İkinci Başkanı Ali Çerkezoğlu, Sağlık Bakanı’nın açıklamalarını Medyascope’a değerlendirdi: “Veriler şüphe uyandırıyor, güven iklimi oluşturulmalı”

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 601 sağlık çalışanında koronavirüs teşhis edildiğini açıkladı. Dün (1 Nisan) Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu, bugün ise Prof. Dr. Feriha Öz koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Koronavirüse karşı en ön cephede mücadele eden sağlık çalışanları koronavirüsün ülkede tespit edildiği günden beri koruyucu ekipman tedariki konusunda sorun çektiklerini dile getiriyor. Sağlık çalışanlarının uzun ve yorucu çalışma saatleri nedeniyle koronavirüse yakalanma olasılıkları hayli yüksek. Aynı zamanda ailelerini korumak için evlerinden uzaklaşan, otellerde kalan çok sayıda sağlık çalışanı var. 

“Pozitif kabul edilmeyen çok sayıda hasta var”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Ali Çerkezoğlu konuyu Medyascope’a değerlendirdi. TTB’nin bir haftadır yaptığı baskı sonucunda nihayet dün kısmi olarak bazı verilerin açıklandığını, ancak Bakan Koca’nın açıkladığı verilerin şüphe uyandırdığını belirten Çerkezoğlu şöyle konuştu: “Açıklanan verilerin şüphe uyandırmasının, test sayısının yetersizliği dışında bir başka nedeni daha var: Sahada bu klinik tablolara uyumlu, koronavirüs pozitif olduğuna dair kliniği uygun olup da, pozitif kabul edilmeyen çokça vaka olması. Öncelikle bir güven iklimi oluşturulmalı. Bu güven de ancak verilerin anlık, net ve güvenilir bir şekilde paylaşılmasıyla sağlanabilir.”

“Koruyucu ekipman konusunda kısmi düzelme var”

Ali Çerkezoğlu koronavirüsün ülkede ilk görülmeye başladığından beri sağlık çalışanlarının vurguladığı koruyucu ekipman tedarikinin kısmi olarak düzeldiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüsün ülkede teşhis edilmeden önce koruyucu ekipman konusunda hazırlık yapmış olması gerektiğini vurgulayan Çerkezoğlu “Bakanlığın hazırlığı da buna uygun değilmiş. Fabrikalar salgının ortasında müdahale etmek durumunda kaldılar. Şu anda sağlık çalışanlarının en azından can alıcı, acil ihtiyaçları karşılanmış durumda” dedi. Ancak koruyucu ekipmanların kalıcı olmadığını ve sürekli olarak tüketildiğini hatırlatan Çerkezoğlu “Onun için şu anki varlığı yetmez. Sürekliliğinin sağlanacağı garantisini oluşturmak gerekli. Güven böyle oluşur” diye konuştu.

“Yaygın test uygulanmalı, test sayısı gerekirse artırılmalı”

Testin kriterlere uygun şekilde yapılmasının önemine dikkat çeken Çerkezoğlu, “Başta sağlık çalışanları olmak üzere, hastalık belirtisi gösterenlere yaygın test uygulanmasını doğru buluyoruz” dedi. Çerkezoğlu test konusunda da görece bir iyileşme olduğunu vurguladı: “Başta test sayısı uyumlu değildi. Test kitleri yine salgının ortasında getirildi. Şu an ancak günlük 15 bini geçen test anlamlı oluyor. Böyle sürmesi hatta gerektiğinde artırılması gerekir.” 

“Şiddete karşı şimdiden önlem alınmalı”

“Salgının yükselmesi ve yayılması durumunda, sağlık hizmetlerine erişimde aksaklıklar yaşanması ya da öncelik tartışması durumunda yurttaşların yine geleneksel sağlıkta sorunu şiddetle çözme refleksi baş gösterebilir” uyarısında bulunan Çerkezoğlu, bunu önlemek için şimdiden önlem alınması gerektiğini vurguladı ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet yasasının yürürlüğe girmesi için en uygun zamanda olduğumuzu belirtti. 

Ali Çerkezoğlu ile söyleşimizin tamamı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.