Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mehmet Altan, 70 yaşındaki ağabeyi Ahmet Altan’ın salgına ve yeni infaz düzenlemesine rağmen tahliye edilmeyecek olmasını yorumladı: “Skandal, akıl dışı bir yapı”

Yaklaşık dört yıldır Silivri Cezaevi’nde tutulan yazar Ahmet Altan, yarın (7 Nisan) Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülecek Yeni İnfaz Yasa Tasarısı’ndan hariç tutulan ve yasanın meclisten geçmesi hâlinde dahi tahliye olamayacak gazetecilerden biri. Altan’ın kardeşi ve akademisyen Mehmet Altan, “Bugün farklı bir durum var, koronavirüs insanları öldürüyor. Hapishane, bu virüsün eylemlerine belirli yaşın üstündeki insanlar için elverişli bir ortam yaratıyor. Ahmet Altan 70 yaşında, dört yıldır Silivri’de ve yeni çıkacak infaz yasasında da düşünceyi suç haline getiren iktidarın böyle bir ayıptan vazgeçme gibi bir niyeti yok. Tutukluları, beraat etme ihtimali olan insanları bir yana bırakıp hükümlüleri tahliye etme çabasında” diyor.

Mehmet Altan, Ahmet Altan’ın Yargıtay’da bekleyen dosyasına da “Bir büyük skandal dosya bu! Üç yazısı nedeniyle 10,5 sene ceza verilmiş, hâlbuki emsallerinde bu ceza iki yılı geçmiyor. Yeni çıkacak yasa tasarısına da dahil edilmeyen, hatta infazının artırılmasını öngören akıl dışı bir yapı” diyerek tepki gösteriyor.

“Bu benim söylediğim şey, bir hayati tehlikenin, bir cinayet ihtimalinin önlenmesine yönelik bir çığlıktır” diyen Mehmet Altan, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Ahmet Altan’ın hukuki durumunu tartışmadan, bir büyük gürültüyle, laf kalabalığıyla, şamatayla bir kamuoyu oluşturmak istediler. Ben de aynı suçlamalardan geçtim. Anayasa Mahkemesi, basın ve ifade özgürlüğü üzerinden haklarımı kullandığımı kayda bağladı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bunu aynen teyit etti, Yargıtay beraatimi verdi. Bu böyle istediğine göre şekillenen bir mesele değil.”

Ne olmuştu?

Yazar Ahmet Altan, 10 Eylül 2016’da gözaltına alındı ve 23 Eylül 2016’da “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” ve “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamalarıyla tutuklandı. Altan, Şubat 2018’de bu suçlamalar gerekçe gösterilerek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Karar, Yargıtay tarafından bozuldu. Kasım 2019’da İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmada Ahmet Altan bu kez “örgüte üye olmamakla birlikte bilerek yardım” suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Suçun niteliği ve tutuklulukta geçirdiği süre gözetilerek Altan’ın tahliyesine karar verildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise tahliye kararına itiraz etti. Savcılığın itirazını değerlendiren 26. Ağır Ceza Mahkemesi, itirazı reddederek başvuruyu 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. 27. Ağır Ceza Mahkemesi de savcının Ahmet Altan’ın tahliyesine yönelik itirazını kabul etti. Tahliye kararını kaldıran mahkeme, Altan hakkında yakalama kararı çıkardı. Altan, 13 Kasım 2019’da yeniden tutuklandı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.