Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Özel hastanelerdeki koronavirüs tedavisinde “ücret” tartışması: “SGK finansal bir düzenleme yapmadı, ilave ücret alınmasını engelleyecek bir yasal düzenleme yok”

Sağlık Bakanlığı tarafından gerekli koşulları sağlayan bütün özel hastaneler 23 Mart’ta yayınlanan genelge ile “pandemi hastanesi” olarak ilan edildi. Ancak özel hastanelere koronavirüs şüphesiyle başvuranlardan veya koronavirüs tanısı konanlardan ilave ücret alınması tartışmalara yol açtı. 

Medyascope olarak özel hastanelere “Koronavirüs tedavisi için ne kadar para alıyorsunuz?” sorusunu yönelttik. 

İlk olarak İstanbul’da yedi hastanesi olan Medicana Sağlık Grubu’nu arıyoruz. Konuştuğumuz yetkili hastanelerinde koronavirüs tedavisi yaptıklarını ancak fiyatlandırma konusunda bilgi veremeyeceklerini söylüyor. Test ve muayene konusunda ise pandemi hastanesi olarak belirlenmiş kamu hastanelerine gitmemiz öneriliyor. 

Aynı soruyu Acıbadem Hastaneleri Genel Müdürlüğü’nde konuştuğumuz bir yetkiliye yöneltiyoruz. Onlar da koronavirüs tedavisi yaptıklarını ancak fiyatlandırma konusunda bilgi veremeyeceklerini söylüyor. Ancak burada, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) tedavi ile ilgili masrafların önemli bir bölümünü karşıladığı bilgisini alıyoruz. Ancak bu miktar ne kadar ve neleri kapsıyor, öğrenemiyoruz.

Tedavi sürecinin fiyatlandırılmasına dair en detaylı bilgiyi ise Koç Üniversitesi Hastanesi’nin Hasta Yatış biriminden aldık. Koronavirüs teşhisi ile hastaneye yatışı yapılan hastalardan yatak ücreti, doktor bakım ücreti ve yapılan tetkikler (röntgen, tomografi, kan tahlili vb.) ücretlendirilerek, hastalardan tahsil ediliyor. Koç Üniversitesi Hastanesi’nde hasta yatak ücreti gecelik 560 TL, doktor muayene ücreti 200 ile 400 TL arasında değişiyor. Tetkiklerde ise kaç kere yapıldığı ve hangi tetkiklerin yapıldığına göre fiyat değişiyor. 

Pandemi hastanesi olarak ilan edilmiş olmalarına rağmen özel hastanelerin koronavirüs tedavisi için ilave ücret almasının önünde herhangi bir yasal engel bulunmuyor. İstanbul Tabip Odası‘nın “Hayatlarımız Kârlarınızdan Değerlidir Sosyal Güvenlik Kurumu Özel Hastane Patronlarını Değil Kovid-19 Hastalarını Korumalıdır” başlıklı yazısında, “pandemi hastanesi” olarak ilan edilen özel hastanelerin, koronavirüs hastalarından para almaması ve gereken tedavinin ücretsiz yapılması gerektiğine vurgu yapıldı.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç, Medyascope’a, özel hastanerin önünde ilave ücret almalarını engelleyecek bir düzenleme olmadığını söyledi. Kılıç, koronavirüs ile ilgili özel hastanelerde finansal bir düzenleme yapılıp yapılmadığı ile ilgili ise şöyle konuştu: “Bunu engelleyecek bir düzenleme yok şu anda. Etik açıdan tabii ki doğru değil. Pandemi, salgın, bulaşıcı hastalıklar insanların iradesi dışında gelişen ve kamu kontrolu altına alınması gereken, diğer insanlara bulaşmama konusunda da kamunun karar kontrol etmesi gereken durumlar. Öyle de yapılıyor zaten, şu an salgın yönetimi var. Sağlık Bakanlığı hem kamu hem de özel hastaneleri pandemi hastanesi olarak ilan etti aslında. Onların kendi kontrolünde olacağını ilan etmiş oldu. Sağlık çalışanlarına da hem kamuda hem özelde hem muayenehanesinde hem laboratuvarında bu pandemi süreci içinde hiçbir şekilde işten ayrılamayacağı, yer değiştiremeyeceği gibi birtakım kısıtlamalar koydu. Bakanlığın, kamu otoritesinin böyle bir hakkı var. Bulaşıcı hastalık tüm toplumu ilgilendiren bir sorun.”

Özel hastanelerin ilave ücret almaya devam etmesinin Sağlık Bakanlığı ile alakalı olmadığını söyleyen Kılıç, “Bu durumda zaten özel hastanelerin koronavirüs hastalarına bakması zorunlu. Peki ücret meselesi ne olmalı? Bunlar ücretsiz olur. Kamu hastanelerinde bu işlemler için ücret talep edilmez, edilmiyor zaten. Fakat Türkiye’de sağlık ile ilgili finansman meselesi SGK üzerinden gidiyor. Salgın ile alakalı bir düzenleme gerçekleştirilemedi. Eksiklik de burada. Personel hareketliliği, hastanelerin kullanılması meselesi ile ilgili Sağlık Bakanlığı üzerine düşeni yaptı. Fakat finansman ayağına bakan SGK’da hiçbir değişiklik olmadı” dedi.

Sağlık sistemi içinde finansal önlemlerin SGK tarafından alınması gerektiğini belirten Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: “SGK ilk değişikliğini iki gün önce gerçekleştirdi. Yetersiz bir değişiklik yapıldı. Özel hastanelere ‘Siz pandemi hastanesisiniz koronavirüslü hastayı kabul edeceksiniz’ denildi. Ama bununla ilgili finansal düzenlemeyi yapmadı. Yapacak olan kurum Sosyal Güvenlik Kurumu. SGK demeliydi ki -öyle bir hakkı var, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) diye bir tebliğleri vardır. SGK tarafından sağlanan, karşılanan hizmetlerin bir listesi vardır ve ne kadar olacağı yazar. Nelerden ücret alınıp, nelerden alınmayacağını yazar yani ilave ücretleri belirler. Bu düzenlemeleri SGK, SUT üzerinden yapar. Burada herhangi bir düzenleme yapmadı. Vatandaş sağlık hizmeti alırken üç türlü finansal katkı verir. Birincisi SGK’ya prim öder. İkincisi SGK’ya doğrudan katılım payı öder. Üçüncüsü ise özel hastanelerde ilave ücret diye bir ücret vardır, bu doğrudan hastaneye ödenir. Yasa bunu özel hastanelere bir hak olarak tanımıştır. SUT’ta belirlenen fiyatın yüzde 200’üne kadar bir ücret alabilir. Ama ücret alamayacağı kalemler de belirtilmiştir. Biz SGK’dan beklerdik ki, bir tebliğ yayımlasın ve ‘Kovid-19 nedeniyle, şüpheli ya da kesin, bu tür hastalardan yatış süresince -yatış öncesi ve yatış sonrası, hiçbir şekilde ilave ücret alınmaz’ diye bir ibareyi koysun. Böyle bir tanımlamayı yapması gerekiyordu, biz bunu talep ediyoruz. SGK bunu yayımlamadığı için özel hastaneler bu ilave ücreti alabilirler, önlerinde almalarına bir engel yok.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.