Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İşyerinde topuklu ayakkabı giymeye zorlanan ve gözlük takmalarına izin verilmeyen Japon kadınları #kuToo hareketiyle önemli bir kazanım elde etti

Japonya’da işyerlerinde yüksek topluklu ayakkabı giymek zorunda bırakılan kadınların gözlük takması da yasaktı. Business Insider’ın haberine göre, Japonya’da yüksek topuk giyme zorunluluğuna karşı başlatılan #kuToo hareketi başarıyla sonuçlandı. Japonya Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışan kadınların yüksek topuk giyme zorunluluğu ve gözlük takmama kuralında bir değişiklik yaptı. Kamuoyu önünde, sadece kadınlara gözlüğün yasaklanmasının Eşit İstihdam Yasası‘nın ihlal ettiğini söyleyen Bakan Katsunobu Kato, cinsiyete dayalı özel kıyafetler belirlemenin de cinsiyet ayrımcılığı olduğunu belirtti.

Bakan Kato’nun bu açıklaması, cinsiyet eşitsizliğinin derin şekilde yaşandığı Japonya’da önemli bir değişikliğe işaret ediyor. Japonya, Dünya Ekonomik Forumu 2019 Cinsiyet Eşitliği raporunda 153 ülke arasında 121. sırada yer almıştı. 

Japonya’da bir iş fuarına gitmeden önce makyaj yapmayı öğrenen kadınlar.

Japonca “kutsu” (ayakkabı) ve “kutsū” (acı) kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulan #KuToo hareketi, oyuncu ve yazar Yumi Ushikawa tarafından başlatıldı. Dünya çapında yankı bulan bu kampanya için 20 bin Japon kadın imza verdi.

Kadınların işyerinde gözlük takmasını yasaklayan kuralların yaygınlığını anlatan Ikuko Takeshita, Business Insider’da bu konuyu ilk ele alanlardan. Business Insider Japonya muhabiri Takeshita, birçok iş alanında -otellerde, güzellik salonlarında, gelin endüstrisinde, makyaj alanında- çalışan kadınların kendi hikayelerini paylaşmaya başladığını söyledi.

12 saat boyunca lens takmak zorunda kalan bir kadın da, hikayesini paylaşanlardan biri. Gün boyunca lens takmak zorunda kalması kadının gözlerinin kurumasına ve tahriş olmasına yol açmıştı. Kadın molalarda gözlerini kapatıp dinlendiriyordu.

“Japon toplumu uzun zamandır kadınları ‘işyerinin çiçekleri’ olarak görüyor”

Tek tip fiziksel “çekiciliğin” tanımlandığı Japonya’da, buna uymayanlara karşı ayrımcı muamelede bulunulduğunu anlatan Takeshita, “Japon toplumu uzun zamandır kadınları ‘işyerinin çiçekleri’ olarak görüyor. Toplumda yaygın olan bu fikir toplumda derinlere dayanıyor” dedi.

Bakanlığın attığı bu adım, Japon toplumunda bir değişim yaşandığının habercisi. Kadınların bu hareketle birlikte sosyal medyada paylaştıklarının kamuoyunda etkili olduğunu belirten Takeshita, “Birçok insan, işyerindeki kıyafetler konusunda kadın ve erkeklerden beklenenler arasındaki haksız farkı anladı ve bu da feminist harekete ilgilerini artırdı” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.