Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnternet kısıtlaması torba yasa taslağından çıkarıldı – Yaman Akdeniz: “Salgından sonra sosyal medyayı zapturapt altına almayı planlayacaklar”

Sosyal medya kısıtlamalarını öngören internet düzenlemesi torba yasa taslağından çıkarıldı, yani bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelmesi beklenen kanun tasarısında bu düzenleme artık yer almıyor. İnternet hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bunun, kamuoyu tepkisi nedeniyle elde edilen “geçici bir zafer” olduğunu söylüyor. Düzenlemenin “şimdilik” çekildiğini belirten Akdeniz, “Bunun tekrar hortlayacağını, sadece bir Pirus zaferi olduğunu söyleyebiliriz. Geçici bir zafer. Ben bunda kamuoyunun etkili olduğunu düşünüyorum, insanlar tepkilerini gösterdiler. Paydaşların da zaten görüşleri alınmadan bu tasarı oluşturulmuştu. Dolayısıyla ne hukukçulara ne STK’lere ne de konunun direkt muhatabı olan sosyal medya platformlarına danışılmadan böyle bir taslağın ortaya çıkması zaten başından beri sorunluydu” diyor. 

“Salgın sonrası Türkiye’nin daha otoriter bir yapısı olacağını gözlemliyorum” öngörüsünde bulunan Yaman Akdeniz, “Bu otoriter düzende de bu taslağa geri döneceklerini ve sosyal medya platformlarını Türkiye’ye zorla getirip zapturapt altına almayı planlayacaklarını düşünüyorum. Hatta bu tip yetkiler daha da ağırlaşarak her defasında karşımıza çıkıyor” diye konuşuyor.  

Akdeniz’in Medyascope‘un dünkü yayınında, taslaktan çıkarılan internet düzenlemesini değerlendirmiş “Yasa yürürlüğe girerse korkan ya da rahatsız olan kesim susmayı tercih edecek, dolayısıyla otosansür artacak. Çünkü korkutucu bir iklim olacak. Ama korkunun sonu yok. Her vatandaş, konumu ne olursa olsun, görüşlerini ve tepkilerini açıkça söyleyebilir. Demokratikleşme olacaksa böyle olacak, başka türlü demokratikleşmemiz mümkün değil. Bunun çözümü ne VPN ne başına sıfır koymak ne de başka bir şey. Daha az korkmamız, daha fazla konuşmamız lazım” demişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.