Koronavirüs salgınının tetiklediği küresel ekonomik krizde kurumlar ve devletler bir yandan genişleme ve likidite paketleri açıklıyor, bir yandan da salgın sona erdiğinde geriye nasıl bir ekonomik hasar kalacağını tahmin etmeye çalışıyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF) da son açıkladığı “Dünya Ekonomik Görünümü 2020” raporuna “Büyük Karantina” adını verdi ve dünya ekonomisine dair büyüme tahminlerini güncelledi.
IMF’ye göre bugün dünyanın içinde bulunduğu ekonomik kriz, 2008’de yaşanan krizden katbekat derin. IMF 2019’da yüzde 2,9 büyüyen küresel ekonominin 2020’de koronavirüs salgını nedeniyle yüzde 3 küçüleceğini, 2021’de ise yüzde 5,8 büyüyeceğini tahmin ediyor.
Raporda 2019’da yüzde 1,7 büyüyen gelişmiş ekonomilerin 2020’de yüzde 6,1 küçüleceği, 2021’de ise yüzde 4,5 büyüyeceği tahmin ediliyor.
IMF raporuna göre 2019’da binde 9 büyüyen Türkiye ekonomisinin 2020’de yüzde 5 küçülmesi bekleniyor. 2019’da ortalama yüzde 13,7 olan işsizlik oranının da 2020’de yüzde 17,2’ye sıçrayacağı tahmin ediliyor. Tüketici enflasyonu tahmini ise yıl ortalaması olarak yüzde 12 düzeyinde. 2021 için yapılan tahmin ise Türkiye ekonomisinin yüzde 5 büyüyeceği şeklinde.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Raporun tamamını okumak için tıklayınız.