Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs ve beslenme: Salgın zamanında oruç tutmak ve değişen yeme alışkanlıkları – Diyetisyen Merve Doyranlı ile söyleşi

Koronavirüse karşı en önemli silahlar, düzenli uyku, iyi beslenme ve bunlara bağlı olarak kuvvetlenen bağışıklık sistemi. Diyetisyen Merve Doyranlı’ya göre bağışıklıkla öğün sayısı arasında bir ilişki yok. Hatta sadece dini sebeplerle değil, çoğu kültürün ve sporcu beslenmesinin de bir parçası olan “oruç” şeklinde beslenme, halihazırda günde bir ya da iki öğünü kapsıyor ve son derece sağlıklı. Tek ince nokta ise su içmeyi artırmak. Bunun dışında koronavirüs tehlikesi oruç tutmak isteyenler için bir engel değil.

Doyranlı’ya göre, oruç tutalım ya da tutmayalım, karantina sürecinde direncimizi güçlendirecek mucize besinler yok. Yapılan araştırmalar incelendiğinde, Kovid-19’a yakalanmış yoğun bakım hastalarında normalin üstünde C vitamini takviyesi verildiğini söyleyen Doyranlı, bu süreçte dışarıdan C vitamini tavsiyesi veriyor. Coğrafi sebeplerle güneşi kısıtlı aldığımızı, şimdi ise evden çıkmayarak güneşten tamamen uzaklaştığımızı belirten Doyranlı, D vitamini takviyesinin ise sadece koronavirüs salgını süresince değil, Türkiye’de yaşayan herkes tarafından hayat normale döndüğünde de kullanılması gerektiğini anlattı.

Sadece salgın değil, iş değişikliği, evlilik gibi sebeplerle bile hızla kilo alımı ya da kaygıyla kilo kaybının görüldüğünü anlatan Merve Doyranlı, karantinada beslenme alışkanlıkları, evde spor yapma gibi birçok konuya parmak basarken, Darwin’in sözünü de hatırlattı: “Bu süreçte en güçlümüz ya da en akıllımız galip gelmeyecek; en iyi uyum sağlayan kişi, en iyi şekilde süreci atlacak. Değişikliklerimizi buna göre yapmalıyız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.