Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Salgında verilerin şeffaflığı neden önemli? – Doç. Dr. Çağhan Kızıl: “Dünyada da Türkiye’de de gördüğümüzden geniş bir enfeksiyon tablosuyla karşı karşıya olabiliriz”

Türkiye’deki koronavirüs vakalarının ve virüs nedeniyle yaşamını yitiren vatandaşların sayısına ilişkin şeffaflık tartışmaları sürüyor. Çok sayıda bilim insanı Türkiye’deki koronavirüs sürecinin ya şeffaf yönetilmediğini ya da vaka sayılarının doğru hesaplanamadığını söylüyor. Hafta başında video konferansla toplanan AKP MYK toplantısında konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “Salgın yatay seyre geçmeye başladı. Bayram sonrası normal hayata geçmeyi hedefliyoruz” dedi. 

Peki, Türkiye’nin altı haftadır uyguladığı koronavirüs önlemleri yeniden sosyalleşme için uygun mu? Sağlık Bakanlığı’nın gün gün açıkladığı vaka ve ölüm sayıları neden tartılışıyor? Sinirbilimci Doç. Dr. Çağhan Kızıl, “Dünyada da Türkiye’de de gördüğümüzden çok daha geniş bir enfeksiyon tablosuyla karşı karşıya olabiliriz. Açıklanan verilerle bir azalmaya gidiyoruz denemiyor. Sayılar gizleniyor mu, değiştiriliyor mu; yoksa bulunamıyor mu? Buna çok açık bir şey söylemek mümkün değil. Fakat verilen rakamları esas alırsak bile dünyada 100 bin vakayı geçmiş çok az ülke var. Türkiye de bunlardan biri” diyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.