Koronavirüsle mücadele dünyanın en önemli gündemi olmayı sürdürüyor ancak Brezilya’da bakanlıklarda yaşanan değişimler ve oluşan siyasi kriz, virüsle beraber ülkenin dört bir yanını sarmış durumda.
Son açıklanan rakamlara göre 60 bine yakın koronavirüs vakasının ve 4 bini aşan ölümün olduğu Brezilya’da geçen hafta koronavirüs önlemlerini eleştirerek Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile tartışan Sağlık Bakanı Luiz Henrique Mandetta’nın görevden alınmasının ardından, Bolsonaro yönetiminin sembol isimlerinden Adalet Bakanı Sergio Moro da istifa etti.
Engin Deniz İpek, “Brezilya’da neler oluyor?” özel yayınında Brezilya’nın Sao Paolo şehrinde yaşayan siyasetbilimci Karabekir Akkoyunlu’ya ülkedeki koronavirüs gündemini ve mevcut siyasi gelişmeleri sordu.
Siyasetbilimci Karabekir Akkoyunlu, Brezilya’daki mevcut siyasi krizlerin sanki virüs ortada yokmuş gibi bir gündem oluşturduğunu ama koronavirüs salgınıyla beraber siyasi alanda yaşanan gelişmelerin ülkeye uzun vadede önemli etkiler yapabileceğini belirtti.
Ülkede koronavirüse karşı mücadelenin federal hükümet tarafından değil eyaletler tarafından ele alındığını ve farklı eyaletlerde farklı tablolar ortaya çıktığını belirten Akkoyunlu’ya göre genel tablonun çok kötü olmadığı birkaç şehrin yanında Rio gibi çok sayıda şehirde hem sağlık sistemleri kötüye gidiyor hem de vaka sayıları oldukça hızlı bir şekilde artıyor. Akkoyunlu, bunun yanında ülkede çok az sayıda test yapıldığını ve açıklanan rakamların gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Federal hükümetin aldığı yetersiz kararları eleştiren vatandaşların sayısının her gün arttığını buna karşın sokağa çıkma yasaklarına karşı olan küçük bir kesimin de olduğunu vurgulayan Akkoyunlu’ya göre tıpkı ABD’de Trump’ın yaptığı gibi Bolsonaro da sert önlemlerin alınmamasını isteyen vatandaşların seslerini duyurmalarına yardımcı oluyor.
Sağlık Bakanı Mandetta’nın istifasının koronavirüs krizi çerçevesinde değerlendirilebileceğini fakat Adalet Bakanı Moro’nun istifasının koronavirüsten ortaya çıkan siyasi krizlere bağlı olarak gerçekleştiğini belirten Akkoyunlu, özellikle hükümet içerisinde güçlü olan ve Bolsonaro seçmeninin önemli bir kısmını konsolide eden Moro’nun istifasının, Bolsonaro hükümetinin güç kaybetme sürecini hızlandırabileceğini belirtti.
Salgının yarattığı gündemle beraber orduyla Bolsonaro yönetimi arasındaki iplerin iyice gerildiğinin ve Bolsonaro’nun popülaritesini kaybetmeye başladığının da altını çizen Akkoyunlu’ya göre, Bolsonaro kabinesi içerisinde hukuki ve siyasi gücünü arttıran ordu mensupları Bolsonaro’ya askeri bir darbe düzenleyebilir ya da daha olası bir şekilde azil süreciyle beraber görevden alınmasını sağlayabilir.