Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Maske krizinde yeni perde: Kamu çalışanları ve SGK’lılar işyerlerinden maske temin edecek

Koronavirüs salgınından korunmak için alınacak önemli önlemden biri maske kullanımı. Salgına dair simgeleşen hemen her fotoğrafta görebileceğiniz maskeler, yeni yaşamlarımızın olağan akışında veya sosyal izolasyon dışındaki hemen her etkileşimde başat aktör haline geldi. Dünya, maske kullanımına dair tartışmaları artık geride bıraktı. “Hangi sıklıkta, nerelerde, nasıl bir maske kullanılmalı?” soruları salgının ilk günlerinde epey tartışılıyordu. Türkiye’de ise maskeye erişimle ilgili tartışmaların ardı arkası kesilmiyor.

Türkiye’de 3 Nisan’da sokakta maskesiz dolaşmak yasaklandı. Akabinde maske fiyatları tavan yaptı ve karaborsa oluştu. Bugün için Türkiye’de maske alma hakkına sahip kişi sayısı yaklaşık 23 buçuk milyon.

“Bugün geldiğimiz nokta bize ne söylüyor, kamu çalışanları ve SGK’lıların artık eczanelerden maske alamayacak olması kararı ne anlama geliyor ve işyeri sahipleri maskeleri nereden temin edecek?” Bu soruların cevaplarını bulmak üzere ulaştığımız dernek, sendika ve işyeri sahipleri kararı şaşkınlıkla karşılıyor. 

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) de maskelerin nasıl dağıtılacağı konusunda bilgi sahibi değil. Medyascope‘a konuşan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen konu hakkında hiçbir bilgileri olmadığını söyleyip “Çalışanların maske temin etmesi çok zor oluyordu. Kod almayan çok fazla insan olduğunu biliyoruz. Eczanelerden de bu durumda maske alamıyorlardı. Böyle bir sıkıntıyı gidermek için alınmış bir karar sözkonusu. Ancak bize ve bize bağlı iş kollarına gelmiş herhangi bir genelge veya bilgilendirme yok” dedi.

Yani sendikaların karara ilişkin bilgileri de kamuoyununki kadar. 

Bu konuda en net açıklama ise İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu’ndan geldi. BirGün’e açıklama yapan Sarıalioğlu, uygulamanın sadece çalışanlar için olduğunu ve onların ailelerini kapsamadığını söyledi: “Bu düzenleme vardı zaten. Hem SGK’lı çalışanlar hem de kurumlarda çalışanlar çok bilgileri dahilinde olmadığı için sürekli eczanelerimize gelip ‘Benim mesajım gelmedi, ben ne yapacağım, nasıl maske alacağım’ diye yoğunluk yaratmalarından dolayı, biz o yoğunluğun azaltılması için bunu bir duyuru şeklinde yeniden paylaştık. Normalde zaten SGK’lı çalışanın işyerinden veya kurumda çalışanın kamu kurumundan maskesini temin etmesi gerekiyordu. Bu arada karar aileleri kapsamıyor. Aileler yani eş ve çocuklar, yine eczaneden almaya devam edecek. Maskeler, Devlet Malzeme Ofisi’nden (DMO) temin edilecek.’’

DMO’nun işaret edilmesinin ardından DMO’nun internet sitesinden maske başvurusu alınmaya başlandı. Öte yandan, İstanbul’un Şişli ilçesinin önde gelen eczanelerinde şimdiden hareketlilik var. İsmini vermek istemeyen bir eczacı, kararın aceleyle alındığını, yoğunluk giderilsin derken, paniğe yeni bir boyut katıldığını söyledi. Eczacı, sabah dükkanı açtığından beri kararın detaylarına dair sorular aldığını söylerken, “Kaş yapılırken göz çıkarıldı” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Kendimizin tıbbi ekipman ihtiyacı olmasına rağmen 34 ülkeye yardım elimizi uzattık” sözünün üzerinden henüz iki hafta geçmişken yeni bir iyileştirme gelmeyecek mi? Amerika Birleşik Devletleri’ne dün gönderilen 500 bin maske sonrası ülke içinde maske dağıtımına dair yeni bir sistem oluşturulacak mı ya da maske satışı yeniden başlayacak mı? Bu sorular şimdilik yanıtsız. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.