Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Antalyalı çiftçi, salgın yüzünden maliyetlerin artmasından şikayetçi: “Devlet çiftçiyi desteklemezse birkaç ay sonra kıtlık yaşayacağız”

Koronavirüs salgınının olumsuz etkilediği sektörlerden biri de tarım sektörü oldu. Salgın sebebiyle maliyetlerin de yükselmesiyle özellikle büyükşehirlerde sebze meyve fiyatları arttı.

Selçuk Ada, Antalya‘da pazar yerlerini ve seraları gezdi. Büyükşehirlerdeki sebze ve meyve fiyatlarındaki artışı ve tarımda yaşanan sorunları tarım emekçileri ile konuştu.

Tarım emekçileri, koronavirüs salgını nedeniyle yükselen maliyetlerin, tohum ve fidan yokluğunun ciddi sonuçları olabileceği konusunda uyarıyor.

Serasını ziyaret ettiğimiz çiftçilerden İsmail Durgut, “Koronavirüs çiftçiyi çok etkiledi. Üretemez hale geldik. Maliyetler çok arttı. Devlet çiftçiyi desteklemezse birkaç ay sonra kıtlık yaşayacağız” dedi.

Seracılık yapan Naciye Yıldırım, “Topladığımız mahsulün yerine ekecek fidan, tohum bulamıyoruz” diyor.

Serasında yetiştirdiği mahsulü pazarda satan Naciye Yıldırım da ürünlerinin elinde kalmasından şikayetçi: “Koronavirüs önlemleri sebebiyle pazar yerlerine daha az insan geliyor, biz de ürün satamıyoruz. Bu yüzden fiyatlar daha da yükseldi. Geçen yıl sattığımızın yarısı kadar ürün satamadık. Topladığımız mahsulün yerine ekecek fidan, tohum bulamıyoruz. Devletin bu durumu kontrol altına alması gerekiyor.

Nar, domates, karpuz gibi meyveler yetiştiren Ramazan Sağlam ise “Koronavirüs salgını hasat zamanına denk geldiği için büyükşehirlere ve yurtdışına ihracatımızı etkiledi” diye konuştu. Ürünlerin fiyatlarının toptancı hallerinde büyük düşüşe geçtiğini belirten Sağlam, “Maliyetler yüksek olduğu için çiftçi yetiştirdiği üründen kazanç sağlayamadı. Yerel yönetimlerden herhangi bir destek görmedik. Devletin çiftçiye en azından yakıt, ilaç ve gübrede vergi indirimi sağlaması gerekiyor. Böyle giderse çiftçi tarlasını ekemeyecek” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.