Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM “sanal devriyeyi” iptal etti, MHP ‘Sosyal medyaya kimlik numarasıyla girilsin’ dedi – Yaman Akdeniz: “Hedef internet, çünkü orası özgür kalan tek alan”

Anayasa Mahkemesi (AYM), polisin sanal ortamda işlenen suçlarda internet abonelerine ait kimlik bilgilerine ulaşma ve sanal ortamda araştırma yapma yetkisinin anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Kararın bir gün sonrasında ise MHP, sosyal medyaya TC kimlik numaraları ile giriş yapılmasını öngören teklifi TBMM’ye sundu. Aynı gün Netflix’te yayınlanan bir dizinin siyasi eleştiri içerdiği iddia edilen bir bölümüne Türkiye’den erişim kapandı. Medyascope’a konuşan Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “Özgür kalan tek alan internet, oradan gelen eleştiriler de siyasetçileri rahatsız ediyor. Rahatsız oluyorlarsa siyasete girmesinler çünkü eleştirilere katlanmak zorundalar. AYM de AİHM de sürekli bunu söylüyor” dedi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), polisin sanal ortamda işlenen suçlarda internet abonelerine ait kimlik bilgilerine ulaşma ve sanal ortamda araştırma yapma yetkisinin anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Buna ilişkin yasal düzenlemenin iptal edilmesiyle polis, herhangi bir mahkeme kararı olmadan sosyal medyada kullanıcılarının kimlik bilgilerine ulaşamayacak, bu yönde araştırma yapamayacak. Kararın bir gün sonrasında ise MHP, “İnternet ortamında yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi” hakkında hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Teklifin içeriğini açıklayan MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, “Türkiye’den günlük erişimi 500 binden fazla olan, yurtiçi veya yurtdışı merkezli sosyal ağ sağlayıcılarına Türkiye’de temsilcilik açma ve temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmekte, sunmuş oldukları hizmetten yararlanmak isteyenlerden Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası isteme zorunluluğu getirilerek Türkiye’de sahte hesap açılmasının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır” dedi.

Aynı gün Netflix’te yayınlanan bir dizinin siyasi eleştiri içerdiği iddia edilen bir bölümüne Türkiye’den erişim kapandı.

“AYM kararıyla MHP’nin teklifi birbirine zıt”

İfade özgürlüğü, kişisel verilen korunması ve sansür tartışmalarını, hukukçu Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile konuştuk. Akdeniz, “MHP’nin sunduğu teklif hem gözetim devletinin temelini atar hem de böyle bir şeyi sosyal medya şirketleri de kabul etmeyecektir. AYM’nin kararı ise tam tersini söylüyor. Karar ‘kişisel verilere bu kadar kolay erişilmemesi ve korunması gerekiyor’ diyor” dedi.

Akdeniz AYM kararının, yerine benzer bir düzenleme getirilmezse olumlu karşılanması gerektiğini söyleyerek “Sanal devriye meselesi iyice sulandırılmıştı. Hakkında hiçbir soruşturma olmayan birçok kişi polis tarafından ifadeye çağırılıyordu” diye konuştu.

“MHP’nin teklifi ciddiye alınmayacaktır, konuşmaya dahi gerek yok”

Akdeniz, MHP’nin teklifini ise şu sözlerle değerlendirdi:

“Sadece bir kişinin imzasıyla Meclis’e sunulmuş bir teklif. TBMM’de çok fazla karşılık bulacağını düşünmüyorum. Esas olarak geçen haftalarda TBMM’ye gelen ve daha kapsamlı bir teklif sözkonusuydu. Türkiye’de belli bir kullanıcı sayısı olan sosyal medya mecralarının Türkiye’de ofis açmasını zorunlu kılan bir teklifti. MHP’nin teklifi her şeyin ötesinde teknik olarak mümkün değil. Bu teklifin üzerine konuşmaya dahi gerek yok, sosyal medyaya TC kimlik numarasıyla girmek gibi bir şey olamaz. Kimsenin bu teklifi ciddiye alacağını düşünmüyorum.”

Dünyada ve Türkiye’de sosyal medya ile ilgili çeşitli şikayetlerin olduğunu belirten Akdeniz, “Yalan haber, kişilik haklarının ihlali, taciz, trol saldırısı gibi şikayetler var ancak bunun hem dünyada hem Türkiye’de çözümü, bir kişinin aklına gelecek bir şey değil. Daha detaylıca düşünmek gerekiyor” dedi.

“Hedef internet çünkü orası özgür kalan tek alan”

Akdeniz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim hassasiyetlerimizin sınırı çok geniş. Hedef ise internet, çünkü özgür kalan tek alan. Bu sebeple önümüzdeki günlerde bunu konuşmaya devam edeceğiz. İnternetten gelen eleştiriler de siyasetçileri rahatsız ediyor. Rahatsız oluyorlarsa siyasete girmesinler çünkü eleştirilere katlanmak zorundalar. Anayasa Mahkemesi de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de sürekli bunu söylüyor.”

Yaman Akdeniz’le söyleşimizin tamamı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.